Hazai viszonylatban egyedülálló oktatási és innovációs központ épül a Corvinus Egyetem Ménesi úti campusán, melyet olyan világszínvonalú egyetemek épületei inspirálták, mint a Wirtschaftsuniversität Wien vagy a University of St. Gallen. A felújítási munkálatokra központi költségvetési támogatásból 12 milliárd forintot fordít a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány.

Az új Campusszal egy jövőorientált, a közösségi élményt középpontba helyező egyetemi tér születik, amely továbbra is része lesz a városszövetnek – emeli ki a honlapján a Corvinus Egyetem. 

Az oktatási és kutatási tereken túl kollégium, professzori apartmanokat, közösségi és reprezentációs, illetve sportolásra, rekreációra alkalmas helyiségeket is kialakítanak majd az épületben. Létrejön egy igazi újdonság, az Adattér elnevezésű adattudományi és adatvizualizációs műhely. Maga az ingatlan 1973-tól az 1980-as évek közepéig, több ütemben épült, az alapterülete mintegy bruttó 17 575 négyzetméter, korábban az Államigazgatási Főiskolának adott helyet. Az egyetem lapunkat úgy tájékoztatta, hogy az épület mérete a jelenlegi állapothoz képest nem módosul. A homlokzat kialakítása még nem végleges, mert vizsgálják azokat a lehetőségeket, hogy hogyan illeszthető a mainál jobban a látképi környezethez. 

Az egyedülálló egyetemi terek közösségi tervezésben készülnek, az oktatók és a kutatók egyaránt részt vesznek a kialakításukban (Fotó: uni-corvinus.hu)

Az intézmény oldalán olvasható tájékoztatóban kiemelik, hogy a felújítás során az épület műszaki színvonala jelentősen javul majd, és a campus a magyar felsőoktatásban jelenleg egyedüliként úgynevezett LEED Gold fenntarthatósági minősítést kap. Az építkezés összköltsége nettó 13,9 milliárd forint.

A Ménesi úti campus az első olyan hazai egyetemi épület, amelynek tervezésénél maximálisan figyelembe veszik a fenntarthatósági szempontokat. Az új campus belső terei közösségi tervezésben készültek és készülnek, így a hallgatók, oktatók, kutatók, szolgáltatásokért felelős munkatársak is részt vesznek a kialakításában. A felújítás várhatóan 2023. második negyedévében fejeződik be. 

A beruházást a Market Építő Zrt. valósítja meg.

Forrás: uni-corvinus.hu