Újabb közbeszerzést hirdetett a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) új Innovációs és Fejlesztési Központjának tervezésére – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. Az épület a tavaly lebontott Goldmann György téri Goldmann-menza épülete és a mellette lévő, Egry József utca 1822. szám alatt álló BME V2 nevű oktatási épület helyén készül majd kiemelt kormányzati beruházásként. A mostani közbeszerzési kiírás már a második a sorban, ugyanis az innovációs központ tervezésére kiírt első, idén áprilisban lezárult kiírás eredménytelen lett. 

A  jelenlegi, augusztus 30-án záruló kiírás egyik fontos követelménye, hogy a BME leendő Innovációs és Fejlesztési Központjának „külső megjelenésében méltónak kell lennie a világörökség részét képező, már meglevő egyetemi épületegyüttes Duna-parti városképet meghatározó részéhez". Vagyis az új épületnek illeszkednie kell a városképhez és a Műegyetem Duna-parti épületeihez is. 

Az épületnek illeszkednie kell majd a Műegyetem többi épületéhez és a Duna-part világörökségi látképéhez (Fotó: bme.hu)

A kiírásból kiderül, hogy a leendő, 30 000 négyzetméteres központ úgynevezett okosépület lesz, amelyben egy speciális, érzékelőkkel felszerelt épületfelügyeleti rendszer szabályozza majd többek között a különböző helyiségek hőmérsékletét és az épület szükség szerinti árnyékolását, emellett külön kitétel, hogy az épületnek meg kell felelnie bizonyos fenntarthatósági követelményeknek is. 

A több mint 1,5 hektáros telken építendő innovációs központ felszín alatti szintjein a kiírás szerint garázs, biciklitároló, műhelyek, a gépészet, a karbantartás és az üzemeltetés helyiségei kapnak helyet. A tervek szerint lesz egy minden szükséges berendezéssel felszerelt 2500-3000 négyzetméteres laboratórium, az épületbe pedig állami intézmények is költöznek, melyek számára 14 ezer négyzetméternyi irodateret biztosítanak majd, lesz egy 150 fős tanácsterem, és az egyéb irodák, tárgyalók mellett étterem, kávézó, főzőkonyha is. 

A V2-ként emlegetett oktatási tömböt 1969-ben adták át, a mellette álló Goldmann-menza épületét pedig 1983-ban, mindkettőt 2021-ben bontották le, hogy helyet adjanak a BME új Innovációs és Fejlesztési Központjának. 

A BME V2 épülete és a Goldmann-menza a lebontás előtt (Fotó: ujbuda.hu)