Várják a terveket a BME új, Goldmann téri épületére

2022. augusztus 3. 14:00

Kiírták a közbeszerzést a Műegyetem új épületének megtervezésére. A felhívásban külön kitételként szerepel, hogy a BME lebontott Goldmann György téri épületeinek helyén készülő Innovációs és Fejlesztési Központnak méltónak kell lennie a világörökség részét képező, már meglevő Duna-parti épületegyütteshez.

Újabb közbeszerzést hirdetett a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) új Innovációs és Fejlesztési Központjának tervezésére – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. Az épület a tavaly lebontott Goldmann György téri Goldmann-menza épülete és a mellette lévő, Egry József utca 1822. szám alatt álló BME V2 nevű oktatási épület helyén készül majd kiemelt kormányzati beruházásként. A mostani közbeszerzési kiírás már a második a sorban, ugyanis az innovációs központ tervezésére kiírt első, idén áprilisban lezárult kiírás eredménytelen lett. 

A  jelenlegi, augusztus 30-án záruló kiírás egyik fontos követelménye, hogy a BME leendő Innovációs és Fejlesztési Központjának „külső megjelenésében méltónak kell lennie a világörökség részét képező, már meglevő egyetemi épületegyüttes Duna-parti városképet meghatározó részéhez". Vagyis az új épületnek illeszkednie kell a városképhez és a Műegyetem Duna-parti épületeihez is. 

Az épületnek illeszkednie kell majd a Műegyetem többi épületéhez és a Duna-part világörökségi látképéhez (Fotó: bme.hu)

A kiírásból kiderül, hogy a leendő, 30 000 négyzetméteres központ úgynevezett okosépület lesz, amelyben egy speciális, érzékelőkkel felszerelt épületfelügyeleti rendszer szabályozza majd többek között a különböző helyiségek hőmérsékletét és az épület szükség szerinti árnyékolását, emellett külön kitétel, hogy az épületnek meg kell felelnie bizonyos fenntarthatósági követelményeknek is. 

A több mint 1,5 hektáros telken építendő innovációs központ felszín alatti szintjein a kiírás szerint garázs, biciklitároló, műhelyek, a gépészet, a karbantartás és az üzemeltetés helyiségei kapnak helyet. A tervek szerint lesz egy minden szükséges berendezéssel felszerelt 2500-3000 négyzetméteres laboratórium, az épületbe pedig állami intézmények is költöznek, melyek számára 14 ezer négyzetméternyi irodateret biztosítanak majd, lesz egy 150 fős tanácsterem, és az egyéb irodák, tárgyalók mellett étterem, kávézó, főzőkonyha is. 

A V2-ként emlegetett oktatási tömböt 1969-ben adták át, a mellette álló Goldmann-menza épületét pedig 1983-ban, mindkettőt 2021-ben bontották le, hogy helyet adjanak a BME új Innovációs és Fejlesztési Központjának. 

A BME V2 épülete és a Goldmann-menza a lebontás előtt (Fotó: ujbuda.hu)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"Vagyis az új épületnek illeszkednie kell a városképhez és a Műegyetem Duna-parti épületeihez is."

Nagyon meglepődnék, ha ez valóban így történne, akárki is csinálja az épületet. A kortárs építészek elég rendhagyóan értelmezik az "illeszkedik" szót.

Válaszok:
belter | 2022. augusztus 14. 09:14

Az illeszkedésnek, mint elvnek semmi értelme a modern városban. A mindannyiunk által csodált szecesszió eltörölte a párkánymagasságot (a párkányt is jobb esetekben). Kit zavar ma, hogy a Pesti Postatakarék épülete (Államkincstár) nem illeszkedik a Nemzeti Bankéhoz? Más a helyzet Firenzében, Dubrovnikban vagy Pag városában


Az egykori V2 épületnél kellemetlenebb jelenséget el sem tudok képzelni. Műbőrfotel szaga voltHozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó