Újra elindul az Isonzo Expressz

Írta: Bukovszki Péter

2016. február 10. 16:44

Újra elindul a különvonat az Isonzo és Doberdo felé, az 1. világháború harci eseményeire emlékezve. A júliusi programról a Nyugati pályaudvar Királyi Várótermében tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

 

Az első világháború tavalyi centenáriuma alkalmából elindított különvonat idén is útra kel, lélegzetelállító tájakat és olyan híres-hírhedt csatahelyszíneket bejárva, mint például Doberdó. A júliusi programról a Nyugati pályaudvar páratlanul gyönyörű Királyi Várótermében tartottak sajtótájékoztatót a szervezők. 

Részlet az Isonzo Expressz 2016-os bejelentéséről

 

Az eseményt Ksenija Škrilec asszony, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete nyitotta meg, s elmondta, hogy az a – ma nagyrészt Szlovéniához tartozó – terület, amely egykoron a csaták helyszíne volt, több nemzetnek, így a magyaroknak, a szlovéneknek és az olaszoknak is fontos háborús emlékhely, s ezáltal összeköti az érintett országokat és arra tanít bennünket, hogy közös jövőben gondolkodjunk és közösen emlékezzünk, hogy ne fordulhasson elő olyan helyzet többé ami egykoron tragédiát okozott.

„A magyar tisztképzésben is helye lenne a front meglátogatásának” – ezt már a Honvédelmi Minisztérium (HM) képviseletében megjelent Dr. Papp Ferenc ezredes mondta. Az ő szavait ezredes-kollégája, a HM Hadtörténeti Intézetet vezető Kovács Vilmos is megerősítette. Kovács hozzátette: a tavalyi program sikeressége bizonyítékul szolgált arra, hogy hasznos és támogatandó esemény jött létre, amit ezentúl  a Minisztériumon kívül ők is támogatnak. Az ezredestől megtudtuk, hogy a helyszínen történt csaták magyar vonatkozású érintetteinek kutatása napjainkban is zajlik, vélhetően 2018-ra zárul le, jelenleg körülbelül 600 ezer áldozatról, 1 millió sebesültről és 800 ezer hadifogolyról van ismeretünk. A harcvonalszakasz (100 évvel ezelőtt így nevezték ugyanis) minél alaposabb megismerése is lényeges, ehhez pedig a Hadtörténeti Intézet is hozzájárul: az isonzói helyszínekről összeállított részletes térkép és útikönyv magyar változata is készül már. 

A következőként felszólaló Schvéd Norbert, az utazást szervező MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője a leendő programról elmondta, hogy idén is 5-600 közötti utaslétszámmal számolnak, ám 2015-höz képest bővül a kínálat: új útvonalon, az UNESCO Világörökségi helyszínei közé fölvett Semmering-hágón át haladnak majd, éppen ezért az úticélok közé új helyszínek is bekerültek (a részletes program megtalálható a www.isonzoexpressz.hu címen). A szerelvény az első- és másodosztályú kocsik mellett étkezőkocsit és ún. Orfeum-kocsit is szállít majd, ez utóbbiban Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze vezetésével és részvételével korabeli, autentikus katonadalok hallgatására és éneklésére is leetősége lesz az utasoknak. 

A csatáról Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke árult el részletesebb információkat. A pestbuda.hu-nak is megszólaló, a témát több mint 15 éve kutató Pintér szerint a több százezer Osztrák-Magyar Monarchia alá tartozó katona közül a budapesti áldozatok száma is több ezerre rúghat.

Emlékmű a 32-esek terén (Kép forrása: dka.oszk.hu)

 

A fővárosban két helyen is láthatjuk az áldozatok emlékművét: a Fővám téren, ahol a harmincas évektől a második világháború utáni elbontásáig állt a budapesti 1-es honvéd hadosztálynak tisztelgő szobor, amely egyébként eredeti csatahelyszínekről származó téglákat is tartalmazott. Ez a 4-5, egyenként 1000 fős zászlóaljból álló hadosztály 1915 nyarától 1916 őszéig harcolt a helyszínen, ahol egyébként szintén található emlékhelyük. A másik budapesti vonatkozás a 32-esek terének is nevet adó 32-es hadtest, amelynek tagjai javarészt az orosz fronton harcoltak, s csak 1918-ban kerültek át az olasz frontra, ahol azonban rögtön részt is vettek a tragédiába torkolló piavei átkelésben. A két érintett hadtest létszáma egyenként 4-5 ezer fő volt, ám ez folyamatosan cserélődött, így összességében több ezerre tehető azon honfitársaink száma, akik hajdanán életüket vesztették valamelyik Isonzo-környéki csatában.

A nyáron induló Isonzo Expressz az ő véráldozatuk előtti tisztelgés és az érintett nemzetek közötti együtt-emlékezés lehetőségét is felkínálja.


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó