Fel a fejjel, Budapest! címmel népszerűsíti a város jellegzetes szecessziós épületeit a Budapesti Tavaszi Fesztivál - mondta a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője szombaton, az M1-nek nyilatkozva.

Bán Teodóra kifejtette, Budapest számtalan olyan történelmi építészeti örökséggel rendelkezik, amelyeket a kultúra és a művészet képviselői megfelelően karbantartanak és ennek köszönhető, hogy a szecessziós a stílusban készült épületek is meglehetősen jó állapotban tekinthetők meg a város több pontján.

Kiemelte, a város építészeti örökségét bemutató programok is jól jelzik, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál egy olyan összművészeti rendezvény, amelyen a régi nagy kiválóságok alkotásai mellett a jelen kor legismertebb művészei, valamint a fiatalok is megjelenhetnek.

A Fesztivál honlapján így fogalmaznak a szervezők: Budapest építészeti adottságainak köszönhetően olyan, mint egy gigantikus múzeum, ami állandó kiállítást kínál az itt élőknek és az ide látogató turistáknak. Sokan azonban mégsem veszik észre ezeket a gyakran több, mint száz éves műalkotásokat.

A #felafejjelbudapest mozgalom a szervezők szerint azért jött létre, hogy felemelje a mobiltelefonokban elvesző tekinteteket és felhívja a figyelmet fővárosunk egyedülálló építészeti csodáira.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül április 8-24. között húsz belvárosi szecessziós épület előtt bukkanhatunk inverz graffitivel felfestett ismertetőre: megtudhatjuk, ki tervezte a házat, mikor épült és melyik korstílust képviseli. 

A direkt kétértelmű #felafejjelbudapest hashtaggel elsősorban arra szeretnék ösztönözni a járókelőket, hogy megosszák ismerőseikkel azoknak az épületeknek a fotóit, amelyeket figyelemre méltónak gondolnak, emellett pedig az a céljuk, hogy közösen hozzuk létre Budapest digitális építészeti archívumát a neten.

(MTI)