Bekerült a hungarikumok sorába a Törley pezsgő, mostantól hivatalosan is kiemelkedő nemzeti értéket képviselnek a pincészet habzó italai.

A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által vezetett Hungarikum Bizottság 2016. június 17-én, Kisvárdán tartotta legutóbbi ülését. Egyik napirendi pontként a Törley pezsgő hungarikummá nyilvánítását vitatták meg. A bizottsági tagok megismerve a Törley pezsgők múltját és jelenét bemutató pályázati anyagot úgy döntöttek: hungarikummá nyilvánítják a Törley pezsgőt.

A hungarikum olyan egyedülálló értéket jelöl, ami a nemzetre jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számít.

Törley József a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit kívánta kamatoztatni, amikor úgy döntött, hogy megalapítja hazai pezsgőpincészetét. Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj- és klímaadottságokkal rendelkező szőlőültetvényeket, melyek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez. A gyártáshoz Budafokon lelt ideális, mészkőbevájt pincékre. Törley-ék már 1895-ben a „császári és királyi udvari szállítók” kitüntető címet viselték, pezsgőjüket pedig a hazai ipar egyik büszkeségeként tartották számon.

A gyár termelése az 1910-es években már elérte a 2 millió palackot. Történetének egyik szakasza lezárult 1944-ben, de a nemes italok készítése tovább folytatódott. Az alapító Törley József jelmondatát ma is a cég filozófiájának tartja a vállalat: „Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt!”

(Közlemény.)