A várhatóan jövő nyáron kezdődő felújítás miatt 2020-ig zárva lesz az Iparművészeti Múzeum – közölte Cselovszki Zoltán főigazgató. Addig a gyűjtemény szecessziós darabjaiból a Ráth György-villában kaphatnak ízelítőt a látogatók.

A 25 milliárdos beruházás jóvoltából visszakapja eredeti szépségét Lechner Ödön remekműve és új terekkel is gazdagodik. Az üvegcsarnok tetején kávézó nyílik, a csarnok alatt pedig új kiállítótér épül.

Lechner eredetileg is tervezett ide egy reprezentatív teret, aminek a ma raktárkánt használt díszes előcsarnoka el is készült. A tervek szerint ez is közönségforgalmi funkciót kap a jövőben.

A rekonstrukció után a jelenlegi négyszeresére, 8,4 ezer négyzetméterre bővül a kiállítótér, a múzeum alapterülete pedig 18,3 ezer négyzetméterről 24 ezerre növekszik, a kiállított tárgyak száma a jelenlegi ezerről 60 ezerre gyarapodik.

A felújítás lehetőséget ad arra is, hogy befejezzék a múzeum épületét. Ugyanis a Hőgyes Endre utcára néző sarok, ahová eredetileg az Országos Iparművészeti Tanodát szánták, soha nem épült meg. Most esély van arra, hogy ez az épületrész, vagy annak legalábbis a homlokzata felépüljön.

(Forrás: Tervlap.hu)