Szerződést kötött a Városliget Zrt. a Városliget parkrehabilitációs tervpályázatának nyertesével, a Garten Studio Kft-vel, hogy a Liget Budapest projekt keretében megvalósítsák a Városliget átfogó zöldterületi fejlesztését.

A győztes tájépítészeti terv megvalósítására, a Városliget parki funkcióinak megújítására, a meglévő zöldfelület és növényállomány védelmére, területének és biológiai aktivitásának növelésére 15 milliárd forintot költ a Városliget Zrt. az évtized végéig – közölte az MTI-vel a beruházás lebonyolítója, emlékeztetve arra is, hogy Magyarországon közpark kialakítására vagy megújítására soha még ekkora összeget nem fordítottak. A Városliget Zrt. közleménye szerint a mintegy 200 éves Városliget az elmúlt évtizedekben egyre jobban lepusztult, növényállománya gondozatlanná vált, elöregedett, a közösségi, pihenési és sportolási lehetőségek beszűkültek, a hosszú ideje használaton kívüli, romos épületek, valamint a parkoló gépkocsik látványa pedig megszokottá vált a valaha Pest egyik legnépszerűbb közösségi helyszíneként működő parkban.

A zöldfelület ma csupán a Városliget területének 60 százalékát teszi ki, míg az itt található épületek négy és fél százalékot foglalnak el a parkból, a fennmaradó 35 százalék pedig lebetonozott, parkolók és utak által elfoglalt terület a Ligetben. A tájépítészeti pályázatnak köszönhetően sokkal kevesebb lesz a lekövezett terület, utóbbiak rovására ugyan minimálisan nő az épületek összterülete, de ennek többszörösével növekszik a teljes értékű zöldfelület csakúgy, mint az állandó vízborítottságú vízfelület. A Széchenyi-sziget mellett ismét testet ölt a Páva-sziget (más néven Nádor-sziget), a tó medrében pedig az év minden hónapjában lenne víz, kivéve a Műjégpályát a korcsolyaszezon idején.

A Városligeten átvezető burkolt sétányok sok helyen eltúlzott szélességét is csökkentik, ami további zöldfelületi növekményt jelent. Az új nagyjátszótér, sportpályák és az újonnan létesítendő, rekortán burkolatú, kivilágított futókör a Városliget családi programkínálatát és a rekreációs és sportolási lehetőségeit gazdagítja majd – jelentette be a Városliget Zrt. Mindezek mellett a Liget Budapest projekt egyik kiemelt célja, hogy a nyertes tájépítészeti pályázat megvalósításával biztosítsa a park hosszú távú fenntarthatóságát is; a park megújuló növényállományának folyamatos és tervszerű ápolása ugyanis elsődleges prioritás – hangsúlyozták.

A végleges kert- és tájépítészeti terv a múlt héten életre hívott Liget Park Fórum-sorozat lezárultát követően állhat össze, amelynek célja, hogy a megújuló Városliget valamennyi parkhasználó igényét is kielégítse. A munkálatok várhatóan 2017-ben indulnak el – áll a Városliget Zrt. közleményében.

(MTI)