Újjászületik a Márton Áron Szakkollégium

2017. március 3. 14:30

Megújul a Márton Áron Szakkollégium a főváros III. kerületében, a 2,5 milliárdos beruházás az épületgépészeti, villamossági fejlesztése mellett érinti a tűzvédelmet és a berendezések modernizálását is – közölte Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Balog Zoltán emlékeztetett, hogy 2016. augusztus 19-től a Márton Áron Szakkollégium az ELTE részeként működik, s a mostani fejlesztések célja, hogy még magasabb színvonalon szolgálják ki a külhoni magyar illetve a többi egyetemi hallgató igényeit. A beruházás annak a nagy kollégium fejlesztési stratégiának az első lépése, amelyet néhány hónappal ezelőtt hirdettek meg. Ennek keretében 2023-ig 37 467 férőhely felújítását, illetve újak létesítését tervezik mintegy 192 milliárdos beruházással – mondta a miniszter. A szakkollégium esetében mivel a modernizálás új tereket is igényel a korábbi 993 férőhellyel szemben 850 férőhely áll majd rendelkezésre. 

Balog azt mondta, bíznak benne, hogy a kollégiumfejlesztési program nemcsak a magyarországi, hanem a külföldi hallgatók számára is vonzerőt jelent majd. Emlékeztetett: a Stipendium Hungaricum program keretében több ezer külföldi hallgató képzését vállalta a kormány, amely azon az állásponton van, hogy azokat, akik törvényeinket betartják, rendezett körülmények között tanulnának, szívesen látja. Ezen diákok ugyanis nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország nemzetközi tekintélye és a kétoldalú kapcsolatok erősödjenek – jegyezte meg az emberi erőforrások minisztere. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kitért arra, hogy a mostani fejlesztés Óbuda szempontjából is különösen fontos. 

Szavai szerint örömmel értesült Balog Zoltántól, hogy a Márton Áron Szakkollégium nemcsak a külhoni magyarság, hanem az anyaországi fiatalok tehetséggondozó helye is lehet a jövőben. Fontosnak nevezte, hogy ösztönözzék a fiatal értelmiséget, akik az ország boldogulásáért a legtöbbet tudják tenni. A politikus kiemelte: a magyar gazdaság története sikertörténet, s fejlődése lehetőséget ad a fejlesztések bővítésére is. Beszámolt arról a kormánydöntésről is, amelynek értelmében támogatják a révkomáromi Selye János Egyetem kampuszát.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja elmondta: elkötelezettek a határon túli magyarság támogatása, és a határon túli magyar értelmiség megerősítése iránt. Ennek egyik lehetősége a szakkollégium – fogalmazott. A kancellár kérdésre közölte: bíznak benne, hogy jövő év második felében lezárulhat beruházás.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó