A Magyar Építők beszámol arról: a Strabag Építő Kft. és a cégcsoport több tagja újíthatja fel a Magyar Állami Operaház (Operaház) és az Erkel Színház közös próbaházának és műhelyközpontjának hamarosan otthont adó fővárosi Eiffel-csarnokot.

Az állami forrásból készülő fejlesztésben a Kőbányai úton, a Népliget közelében található Eiffel-csarnokot építik át. Az 1886-ban elkészült 200 méter hosszú és 110 méter széles ingatlan korábban a MÁV Északi Járműjavítója volt, ipari műemléképület, egy 7 hektáros telken fekszik.

A teljes Eiffel-csarnok megújul, körülbelül 17 ezer négyzetméternyi üzemi területet alakítanak ki és a 25 ezer négyzetméteres tetőszerkezetet is átépítik. Az új jelmeztárban 1300 négyzetméteren végeznek szigetelési munkát, a szintén 1300 négyzetméteres üzemeltetési központot teljesen átalakítják, a külső közműveket is felépítik.

A központ minden raktárat és műhelyet egyesít, két próbaszínpaddal és egy stúdióképességű zeneteremmel támogatja az Opera felkészülési körülményeinek javítását.

Az Eiffel-csarnok előterében kialakítják a 340 férőhelyes Bánffy Kisszínházat is, ahol nagyzenekari árok is lesz, az akusztikára pedig különös figyelmet fordítanak – írja a Magyar Építők.

(Forrás: Magyar Építők)