Koncerttel, családi nappal, az országos Arany-szavalóverseny megrendezésével és tudományos konferenciával ünnepli 215 éves fennállását az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) november 23. és 25. között. 

A könyvtár MTI-hez eljuttatott közleménye szerint november 23-án a Kaláka együttes Huzella Péterrel együtt Arany-koncerttel emlékezik a 200 éve született költőre. Az együttes 1969-es megalakulása óta számos Arany János-költeményt zenésített meg, így több évtized dalai szólalnak meg az OSZK falai között. 

Amíg a gyerekek elkészítik saját könyveiket az OSZK restaurátorainak kreatív foglalkozásán, addig a szülőket a könyvtár Arany-kiállításán vezeti körbe a tárlat kurátora. A Családi körben - Arany Jánossal című múzeumpedagógiai programon a családról és a családtagokról lesz szó, de ki lehet rakni egy hatalmas logikai puzzle-t, amely Arany János verssorai, valamint az Agathias-corvina egy mintája alapján terveztek meg.

Csőre Gábor színművész és E. Csorba Csilla, az Arany-emlékév múzeumi kurátora zsűrielnökségével zajlik az országos Arany-szavalóverseny döntője, amelynek az OSZK ad helyet november 25-én. A felső tagozatos és a középiskolás korosztályban meghirdetett verseny hét területi döntőjébe összesen több mint kétszáz diák jutott, közülük kerültek ki az országos döntő résztvevői. Velük együtt az Arany János-emlékévhez kapcsolódó más nagy versenyek győztesei is megmérettetik magukat az alkalmon. A diákok kötelező és a szabadon választott versekkel lépnek színpadra.

A rendezvények ideje alatt a látogatók kedvezményes áron vásárolhatják meg az OSZK Könyvkiadó (társ)kiadásában megjelent köteteket is.

(MTI)