Az egykori Karmelita kolostor, később Várszínház kormányfői rezidenciává alakítása nagyrészt befejeződött; ahogy mondani szokás, már csak az utolsó simítások vannak hátra. Már amennyiben persze egy több száz fő ellátására, és különleges ételek elkészítésére képes konyhát ennek lehet tekinteni.

Az október 4-i Magyar Közlönyben megjelent hirdetményből tudjuk, hogy a kormányfői rezidencia pályázati felhívást tett közzé, amelyben a Miniszterelnökség konyháinak és étkezőinek üzemeltetőjét keresik. A határidő igen szoros, hiszen a tervek szerint a működtetést november 20-án meg is kell(ene) kezdeni. 

A pályázaton győztes gasztrocégnek nagyon szigorú feltételeknek kell eleget tennie, ami nem is csoda, elvégre a dolgozók mellett itt készülnek majd a miniszterelnökségi rendezvények, a hivatalos események fogásai is. Egyebek mellett:

  • a cégnek nyilatkozatot kell tennie arról, hogy az általa felhasznált alapanyagok 60 százaléka magyar vagy Magyarországon előállított termék lesz, 
  • tudomásul kell vennie, hogy a budavári palotanegyedben, kiemelt műemléki védettségű területen „a bérleményben csak és kizárólag olyan tevékenység végezhető, amely nem sérti a közrendet és a közerkölcsöt, valamint összeegyeztethető az épületegyüttes és közvetlen környezete kiemelt jelentőségével,
  • részletesen be kell mutatnia a tervezett tevékenységét.

A kiírás egyébként nem egyszerűen egy konyhára, hanem több egységre vonatkozik. A legnagyobb kiszolgálóhelyiségek a Miniszterelnökség új épületének pince-, illetve földszintjén lesznek. Előbbi helyen létesül a 300 adagos báziskonyha (ez végzi az ételek teljes körű előkészítését), míg egy szinttel feljebb, a dolgozói éttermi részben a szokásos hűtő-, mosogató-, tárolóegységek mellett befejezőkonyha, cukrászat és hidegkonyha is helyet kap majd. 

A Miniszterelnökség új épületének alagsora és földszintje ad majd otthont a nagyobb konyhának és a dolgozói étkezőnek (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Az új épülettel szomszédos, volt kolostor pinceszintjén külön miniszterelnökségi konyhát alakítanak ki, amely az árufogadástól kezdve az ételek elkészítésén át egészen tálalásig minden munkafolyamat elvégzését lehetővé teszi majd a földszinten elhelyezkedő tálalókonyhával együtt, amely a rendezvények lebonyolítását segíti. 

A bérlés joga egyébként határozott időre, 5 évre szól, amelyet megállapodás esetén újabb 5 évvel meg lehet hosszabbítani. A létesítmények bérleti díja a kiírás szerint minimum 1,5 millió forintnak kell lennie havonta, s ehhez jönnek még hozzá a közüzemi díjak, amelyeket szintén a bérlőnek kell majd állnia. 

A Király lépcső Miniszterelnökség alatti szakaszát is rendbehozzák: új vízelvezető csatorna épül, kijavítják a kövezetet és a lépcsőket, emellett a növényzet is újjászületik. A fekete agrofólia frissen ültetett bokrok tövét takarja (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A várfalra biztonsági kamerák kerülnek (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A leendő kormányfői hivatal két épülete külsejét tekintve már jó ideje készen van, nemrég pedig elkezdték azok környezetét is rendbe szedni. Bár az épületek Színház utca és Szent György tér felőli oldalát még palánkkerítés borítja, a Clark Ádám térre vezető, egyébként rendkívül elhanyagolt, töredezett és balesetveszélyes Király lépcső várfal alatti részét már elkezdték rendbe hozni. A miniszterelnökségi épületek alatti rézsűt parkosították: bokrok és gyeptéglák kerültek a korábban elhanyagolt zöldterületre, amely fölé már a biztonsági kamerákat is fölszerelték. 

Ha a munkálatok a jelenlegi ütemben haladnak, elképzelhető, hogy tartható lesz a 2019. január 1-i költözési céldátum, s a kormányfő hivatala jövő év elején birtokba veheti az új épületeket. 

Nyitókép: A Miniszterelnökség fő épülete, az egykori Karmelita kolostor, majd Várszínház (Fotó: Bukovszki Péter)