A koronavírus okozta járvány miatt az Aquincumi Múzeum 2020. március 17-én ideiglenesen bezárt a látogatók előtt, minden meghirdetett program, múzeumpedagógiai foglalkozás, tárlatvezetés elmaradt, továbbá a kutatószolgálat és a könyvtár is szüneteltette szolgáltatásait. Az azóta eltelt időszakban a munkatársak nagy része is otthonról végezte munkáját.

Mivel a járványügyi intézkedések új szakaszba léptek Budapesten is, így az enyhítések lehetőséget teremtettek arra, hogy a fővárosban lévő szabadtéri múzeumok megnyissák kapuikat. Az intézmény kivételesen kedvező helyzetben van, hiszen nyitott Régészeti Parkkal rendelkezik, amely a többi budapesti beltéri múzeumhoz képest egyedi és különleges helyzetet teremt számára – olvasható az Aquincumi Múzeum közleményében.

Ennek köszönhetően 2020. május 23-án, szombaton 9 órától az Aquincumi Múzeum újra látogatható.

Bár a múzeum belső terei és az ott lévő kiállítások csak később tekinthetők meg, a Régészeti Park is számos érdekességet tartogat. A közel 6 hektáron elterülő romváros Aquincum polgárvárosának negyedét ismerteti, a városközpont legjellemzőbb középületeivel és több tucat magánházzal.

A romkert (Fotó: pestbuda.hu)

A romkert különlegességét tovább fokozza, hogy Budapest – Rómától északra – az egyetlen olyan európai főváros mely római örökségét nagyobb összefüggő területen tudja látogatói elé tárni. A többi budapesti és Pest megyei szabadtéri múzeummal szemben Aquincum az egyetlen, amely ókortörténettel foglalkozik. Kiemelt céljuk, hogy fővárosunk történelmi hagyományait és kulturális örökségét minél szélesebb körben tudják bemutatni a nagyközönségnek.

Nagy lakóház magánfürdője álllt itt (Fotó: pestbuda.hu)

A közlemény szerint mivel a járványügyi intézkedések egyelőre nem engedélyezik, hogy tárlatvezetéseket, illetve múzeumi foglalkozásokat szervezzenek, ezért már a kijárási korlátozások ideje alatt olyan virtuális tárlatvezetéseket készítettek az érdeklődő közönség számára, amelyek a Régészeti Park különböző részeit bemutatva mesélnek az egykori városi életről.

A park sok látnivalóval várja a látogatókat (Fotó: pestbuda.hu)

„Ezeket a videókat használva, most élőben is bejárhatóvá válik a terület, miközben megszerezhetjük a legfontosabb információkat múzeumunk régészei tolmácsolásában. A tárlatvezetések mellett virtuális kiállítást is nyitottunk Zseniális találmányok – innovatív ötletek. Epizódok az ókori technika történetéből” címmel” – írják a múzeum honlapján.  

Május 23-án, az újranyitás napján az Aquincumi Múzeum igazgatója, Láng Orsolya és egy római katona fogadta az első látogatókat, akik ajándékcsomagot, valamint egyedi, kézzel készített szájmaszkokat kaptak. Az Aquincumi Múzeum Régészeti Parkja mellett kinyitott továbbá a Fürdő Múzeum (III. kerület, Flórián téri aluljáró) és a Hercules Villa (III. kerület, Meggyfa utca 21.) is. Ezek a kiállítóterek ingyenesen látogathatók.

További információ itt olvasható. 

Forrás: Aquincumi Múzeum

Nyitókép: A múzeum régészeti parkja (Fotó: Aquincumi Múzeum)

Korábbi cikkünket is figyelmébe ajánljuk: Íme itt a magyar Pompeji! – 125 éves az Aquincumi Múzeum