Mégis elbontják a Nyugati téri felüljárót

Írta: Pestbuda.hu

2021. november 30. 17:00

A Nyugati pályaudvar mellett húzódó negyvenéves felüljáró sorsa régóta vitakérdés, sokan egy meghaladott szemlélet emlékét látják benne, és az elbontása mellett foglalnak állást. Most, hogy a napokban Fürjes Balázs, a Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kihirdette az átalakítandó Nyugati pályaudvar és környéke tervpályázatának résztvevőit, bejelentésében azt is tisztázta, hogy a felüljárót mint „tájsebet” az átalakítások során elbontják.

A Nyugati pályaudvar felüljárója régóta vitakérdés a várostervezők, városépítészek között. Ahogyan azt a napokban megírtuk, a felüljárót negyven évvel ezelőtt alakították ki az akkor még Marx téren, hogy könnyebbé tegyék a városi közlekedést. Mára már a nyolcvanas évek szemlélete, vagyis az autóközpontú városi szemlélet elavult. 

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 2019-ben jóvá is hagyta a felüljáró elbontását, de azóta nem volt hír a további lépésekről. Egészen mostanáig.

A felüljáróval az autós közlekedést akarták könnyebbé tenni negyven évvel ezelőtt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Budapest Fejlesztési Központ a beérkezett jelentkezések alapján múlt héten kiválasztotta azt a 12 tervezőirodát, amelyek részt vehetnek a Nyugati tér és környéke megújításának tervpályázatán. Ahogy Fürjes Balázs Facebook-posztjában jelezte, a pályázat nyertesének a jelenlegi vasútállomás helyett egy kétszintes, átmenő rendszerű központi pályaudvart kell terveznie. Ezzel együtt a pályaudvar környéke is megújul, zöldebb közösségi tér kap helyet a parkoló és a buszforduló helyén.

A Nyugati pályaudvar és környékének megújítása a felüljáró elbontását is tartalmazza (Fotó:bfk.hu)

Fürjes bejelentésében a Nyugati felüljárójának sorsára vonatkozó terveket is tisztázta. „Új közösségi tér lesz a műemléki Eiffel-csarnok és a Nyugati tér is átalakul: bezöldül és megszűnik a szocialista tájseb, a térbe belerondító autópálya, a Nyugati-felüljáró” – tudatta.

A pályaudvar megújításának terveit 2022. március 1-ig várja a BFK. Március végén hirdetnek eredményt, a terv a felüljáró területének hasznosítását is tartalmazza majd.

Nyitókép: A Nyugati tér felüljáróját 1981 novemberében adták át a forgalomnak (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu) 

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ebből elég! A Nyugati az a Nyugati, ne barmolják szét az Eiffel épületét mindenféle átmenő forgalmú felüljáróval.


Nagyon helyes, de melyen hallgatnak a Bajcsy-Zsilinszky uti villamosvonal visszaallitasarol ami ugyanilyen fontos lenne. Kulonosen ha itt lesz az uj fopalyaudvar.
Mellesleg a Keletinel sem artana elbontani a feluljarot es inkabb a 24-es villamost meghosszabbitani a Varosligetig a Rottenbilleren es a Damjanichon at.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó