Hamarosan elkészül a felhőkarcoló a Kopaszi-gáton

A cikk angol nyelvű változata: The skyscraper on the Kopaszi Dam will be completed soon

Írta: Pestbuda.hu

2022. január 7. 9:30

Várhatóan még idén átadják a XI. kerületi Kopaszi-gáton épülő 120 méteres Mol-székházat. Budapest legmagasabb épületében nemcsak irodák, de nyilvános terek is lesznek, így például a toronyház tetejére tervezett kilátóteraszról bárki megcsodálhatja majd Budapest látképét.

A Mol-csoport székházának, a Mol Campusnak az építése javában zajlik a XI. kerületi Kopaszi-gáton. A kivitelező Market Építő Zrt. Facebook-oldalán közölte, hogy decemberben folytatódott a napelemek telepítése, és a 29–32. emeletek növényfal-tartószerkezetét, valamint a növényfal mögötti homlokzati hőszigetelési rendszert is kialakították.

További belső lifteket üzemeltek be, megkezdődtek a korona acélszerkezetének üvegezési munkái. A pódium épületrészen az elemes homlokzat szerelése folytatódott a 4–5. emeleten, illetve a nyaktag befejezési munkálatai is elindultak. Ezenkívül az épület körül a kertépítéshez tartozó kis támfalrendszer kivitelezése is jól halad. Jelenleg a szakági és szakipari munkákat végzik a pincétől a 28. emeletig, illetve a 29–32. szinti (kilátóterasz feletti gépészeti szintek) szakipari munkák is folytatódnak.

Jelenleg több mint 75 százalékos a készültség (Fotó: Market Építő Zrt.)

A felhőkarcoló építését a Mol-csoport 2017-ben jelentette be, az alapkövet pedig 2018 októberében tették le. A cég saját forrásból, állami támogatás nélkül építi a toronyházat. Korábban a Mol azt közölte, hogy a régió legmodernebb, legkorszerűbb és leginnovatívabb irodaházát emelik. Az új székház két egységből áll, a 120 méter magas toronyépületből, és egy úgynevezett alacsonyabb pódiumépületből, amelynek magassága 30 méter. A mintegy bruttó 84 ezer négyzetméternyi térben 54 ezer négyzetméteren helyezkednek el az irodák. 2500 munkahelyet alakítanak ki.

A 120 méter magas székház alapkövét 2018-ban tették le (Fotó: Market Építő Zrt.)

A felhőkarcolót, mely Budapest legmagasabb épülete lesz, a világ legelismertebb építészirodái között számon tartott Foster+Partners tervezte. Az irodatereket a berlini székhelyű belsőépítész cég, a KINZO jegyzi, amely olyan irodaépületek belsőépítészeti terveit készítette el, mint a bécsi Erste Campus, a németországi Herzogenaurachban található Adidas-székház, valamint a berlini SoundCloud irodaháza.

Az épület tervének kidolgozásában a Foster+Partners magyarországi partnere a FintaStúdió volt.

A toronyházat a Foster+Partners tervezte (Fotó: Market Építő Zrt.)

A toronyház a beruházó közlése szerint a fenntarthatóság és a közösségi szemlélet jegyében készül. Kialakítanak kerteket, közösségi tereket is az épület részeként, amelyek a nyilvánosság számára is látogathatóak lesznek, akárcsak a toronyház tetejére tervezett kilátóterasz, ahonnan bárki megcsodálhatja Budapest látképét.

Forrás: Mol Zrt., Market Építő Zrt./Facebook

Nyitókép: A Mol-székház a Kopaszti-gáton idén elkészül (Fotó: Market Építő Zrt.)

Összesen 6 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nem támogatom a felhőkarcolókat Budapesten, de legalább messze van a belvárostól.

Válaszok:
persona | 2022. január 7. 11:00

Sajnos nem eleg messze...
Epp a minap mentem vegig a Bem rakparton es a Margit hidtol a Batthyanyi terig nagyon durvan belerondit a panoramaba. Joval tavolabb kellett volna epiteni a belvarostol valahol az uj Galvani korut vonalaban vagy annal is kijjebb.


Emlékeznek arra a képre amikor muzulmán fiatalok vigyorgós képet posztoltak magukról a leégett Notre Dame előtt?
Ennél konkrétabban nem utalhatok.


Túl sok toronyház épült már eddig is a világon. Amerikában az Empire State Building példája már a korabeli Szovjetunióra is nagy hatással volt, és világszerte beindult a toronyház mánia. Nos a "Pokoli torony" c. film már rámutatott a felhőkarcolók hátrányaira. Aki járt már ilyenben, nos nem kíván még egyszer oda vagy hasonló épületben tartózkodni. Bár ma már nem annyira divatőrület, de még sokfelé a "fejlettség" fokmérője, holott semmi pozitivumot nem tudok mellette.


Ennek engedélyezése demszkygábori tett volt Tarlós Istvántól!


Kérem önöket ne legyen ennyire buták jobb lenne 28 emeletet 4 fele osszák? fel fele is kell épitkezni csak nálunk van nyafogás hiszti ez magas ház önöknek? vicces nem magasságHozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó