A Mol-csoport székházának, a Mol Campusnak az építése javában zajlik a XI. kerületi Kopaszi-gáton. A kivitelező Market Építő Zrt. Facebook-oldalán közölte, hogy decemberben folytatódott a napelemek telepítése, és a 29–32. emeletek növényfal-tartószerkezetét, valamint a növényfal mögötti homlokzati hőszigetelési rendszert is kialakították.

További belső lifteket üzemeltek be, megkezdődtek a korona acélszerkezetének üvegezési munkái. A pódium épületrészen az elemes homlokzat szerelése folytatódott a 4–5. emeleten, illetve a nyaktag befejezési munkálatai is elindultak. Ezenkívül az épület körül a kertépítéshez tartozó kis támfalrendszer kivitelezése is jól halad. Jelenleg a szakági és szakipari munkákat végzik a pincétől a 28. emeletig, illetve a 29–32. szinti (kilátóterasz feletti gépészeti szintek) szakipari munkák is folytatódnak.

Jelenleg több mint 75 százalékos a készültség (Fotó: Market Építő Zrt.)

A felhőkarcoló építését a Mol-csoport 2017-ben jelentette be, az alapkövet pedig 2018 októberében tették le. A cég saját forrásból, állami támogatás nélkül építi a toronyházat. Korábban a Mol azt közölte, hogy a régió legmodernebb, legkorszerűbb és leginnovatívabb irodaházát emelik. Az új székház két egységből áll, a 120 méter magas toronyépületből, és egy úgynevezett alacsonyabb pódiumépületből, amelynek magassága 30 méter. A mintegy bruttó 84 ezer négyzetméternyi térben 54 ezer négyzetméteren helyezkednek el az irodák. 2500 munkahelyet alakítanak ki.

A 120 méter magas székház alapkövét 2018-ban tették le (Fotó: Market Építő Zrt.)

A felhőkarcolót, mely Budapest legmagasabb épülete lesz, a világ legelismertebb építészirodái között számon tartott Foster+Partners tervezte. Az irodatereket a berlini székhelyű belsőépítész cég, a KINZO jegyzi, amely olyan irodaépületek belsőépítészeti terveit készítette el, mint a bécsi Erste Campus, a németországi Herzogenaurachban található Adidas-székház, valamint a berlini SoundCloud irodaháza.

Az épület tervének kidolgozásában a Foster+Partners magyarországi partnere a FintaStúdió volt.

A toronyházat a Foster+Partners tervezte (Fotó: Market Építő Zrt.)

A toronyház a beruházó közlése szerint a fenntarthatóság és a közösségi szemlélet jegyében készül. Kialakítanak kerteket, közösségi tereket is az épület részeként, amelyek a nyilvánosság számára is látogathatóak lesznek, akárcsak a toronyház tetejére tervezett kilátóterasz, ahonnan bárki megcsodálhatja Budapest látképét.

Forrás: Mol Zrt., Market Építő Zrt./Facebook

Nyitókép: A Mol-székház a Kopaszti-gáton idén elkészül (Fotó: Market Építő Zrt.)