Elkezdődhet a Nemzet Atlétikai Központ részeként Csepelen épülő fedettpályás atlétikai edzőcsarnok tervezése. Az uniós Közbeszerzési Értesítő szerint a létesítmény teljes körű generáltervezői feladatait a KÖZTI nyerte el. 

A csarnok a Csepel-sziget északi csúcsának nyugati oldalán, a Duna folyamSoroksári Duna-ágWeiss Manfréd útÚj Duna-hídhoz kapcsolódó útszakasz által határolt területen lesz, amely a magyar állam, illetve Budapest Főváros Önkormányzatának tulajdona.

A tájékoztatás szerint a fedett, multifunkcionális sportcsarnok a Déli Városkapu Fejlesztési Program részeként az atlétika egészéves edzéslehetőségeit biztosítja. A szabadtéri edzőpályákkal együtt a versenysportolók mellett a fővárosi lakosságot és az atlétikát kedvelő hobbi sportolókat is kiszolgálja majd.

Az atlétikai csarnok a Déli Városkapu Fejlesztési Program része (Forrás: Uniós Közbeszerzési Értesítő)

 

A létesítmény az Észak-Csepelre tervezett Atlétikai Szabadtéri Edzőpályáktól, illetve a már tervezés alatt álló új Csepeli Közparktól nyugatra eső területen a világbajnokságot követően épül fel. A pályázat szerint a kiíró elvárja a nyertes ajánlattevőtől a célszerű tervezést, a jó ár-érték arány biztosítását, a maximalizált hatékonyságot, a biztonságos használhatóságot, valamint a legmagasabb színvonalú sportolási lehetőségeket garantáló megoldásokat, a létesítmény egyedi arculati megjelenését.

A megközelítőleg 12 000 négyzetméter alapterületű csarnok edzőhelyet nyújt amatőr és professzionális sportolók számára, de versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz. Helyet ad egy hatsávos, 200 méteres, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics, korábban IAAF) előírásainak megfelelő futópályának és az ehhez kapcsolódó futó, dobó és ugrólétesítményeknek is.

A csarnok tervezési területe (Forrás: közbeszerzési dokumentáció)

Ezen túlmenően egy 100 méteres, 6 sávos, egyenes futópálya is lesz a létesítményben. A lelátón (amelyről a kiírás szerint garantálják a jó rálátást a pályára) 1200 ülőhelyet alakítanak ki, mobil, kihúzható lelátókkal.

A sportszakmai kiszolgáló terek (öltözők, elsősegély- és fizioterápiás helyiségek, egyéb kiszolgáló, többfunkciós terek, stb.) kialakítása mellett a tervezőnek megfelelő közönségforgalmi teret kell biztosítania a várható maximális nézőlétszám esetére is, beleértve a mosdókat, büféket és egyéb árusító helyeket, információs pontokat. A terem akusztikájának pedig alkalmasnak kell lennie változatos események számára. Edzőterületként fontos a természetes fény kiaknázása, az energiatakarékosság.

Az épület kialakítására mintegy 3,6 hektáros terület áll rendelkezésre, ahol lebontják a meglévő épületeket.  A tervezőnek a telken belül közparkot kell kialakítania.

A beruházás összértéke nettó 488 000 000 forint.

Forrás: Uniós Közbeszerzési Értesítő

Nyitókép: Atlétikai edzőcsarnok épül a Csepel-szigeten, a Magyar Atlétikai Központ részeként (Látványterv: MTI)