Edzőcsarnok épül az atlétikai stadion mellé a Csepel-szigeten

A cikk angol nyelvű változata: A gym will be built next to the athletic stadium on Csepel Island

2022. január 19. 14:00

Megközelítőleg 12 000 négyzetméter alapterületű csarnok épül a Csepel-sziget északi csúcsán a Nemzeti Atlétikai Központ részeként. Az edzőcsarnok amatőr és profi sportolóknak egyaránt napi szintű edzési lehetőséget biztosít majd, de versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz. A csarnok körül egy közparkot is kialakítanak.

Elkezdődhet a Nemzet Atlétikai Központ részeként Csepelen épülő fedettpályás atlétikai edzőcsarnok tervezése. Az uniós Közbeszerzési Értesítő szerint a létesítmény teljes körű generáltervezői feladatait a KÖZTI nyerte el. 

A csarnok a Csepel-sziget északi csúcsának nyugati oldalán, a Duna folyamSoroksári Duna-ágWeiss Manfréd útÚj Duna-hídhoz kapcsolódó útszakasz által határolt területen lesz, amely a magyar állam, illetve Budapest Főváros Önkormányzatának tulajdona.

A tájékoztatás szerint a fedett, multifunkcionális sportcsarnok a Déli Városkapu Fejlesztési Program részeként az atlétika egészéves edzéslehetőségeit biztosítja. A szabadtéri edzőpályákkal együtt a versenysportolók mellett a fővárosi lakosságot és az atlétikát kedvelő hobbi sportolókat is kiszolgálja majd.

Az atlétikai csarnok a Déli Városkapu Fejlesztési Program része (Forrás: Uniós Közbeszerzési Értesítő)

 

A létesítmény az Észak-Csepelre tervezett Atlétikai Szabadtéri Edzőpályáktól, illetve a már tervezés alatt álló új Csepeli Közparktól nyugatra eső területen a világbajnokságot követően épül fel. A pályázat szerint a kiíró elvárja a nyertes ajánlattevőtől a célszerű tervezést, a jó ár-érték arány biztosítását, a maximalizált hatékonyságot, a biztonságos használhatóságot, valamint a legmagasabb színvonalú sportolási lehetőségeket garantáló megoldásokat, a létesítmény egyedi arculati megjelenését.

A megközelítőleg 12 000 négyzetméter alapterületű csarnok edzőhelyet nyújt amatőr és professzionális sportolók számára, de versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz. Helyet ad egy hatsávos, 200 méteres, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics, korábban IAAF) előírásainak megfelelő futópályának és az ehhez kapcsolódó futó, dobó és ugrólétesítményeknek is.

A csarnok tervezési területe (Forrás: közbeszerzési dokumentáció)

Ezen túlmenően egy 100 méteres, 6 sávos, egyenes futópálya is lesz a létesítményben. A lelátón (amelyről a kiírás szerint garantálják a jó rálátást a pályára) 1200 ülőhelyet alakítanak ki, mobil, kihúzható lelátókkal.

A sportszakmai kiszolgáló terek (öltözők, elsősegély- és fizioterápiás helyiségek, egyéb kiszolgáló, többfunkciós terek, stb.) kialakítása mellett a tervezőnek megfelelő közönségforgalmi teret kell biztosítania a várható maximális nézőlétszám esetére is, beleértve a mosdókat, büféket és egyéb árusító helyeket, információs pontokat. A terem akusztikájának pedig alkalmasnak kell lennie változatos események számára. Edzőterületként fontos a természetes fény kiaknázása, az energiatakarékosság.

Az épület kialakítására mintegy 3,6 hektáros terület áll rendelkezésre, ahol lebontják a meglévő épületeket.  A tervezőnek a telken belül közparkot kell kialakítania.

A beruházás összértéke nettó 488 000 000 forint.

Forrás: Uniós Közbeszerzési Értesítő

Nyitókép: Atlétikai edzőcsarnok épül a Csepel-szigeten, a Magyar Atlétikai Központ részeként (Látványterv: MTI) 

 

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


:-D :-D :-D Stadion mellé sportcsarnok. Olyan elő sem fordulhat, hogy 2 in1, vagyis a stadionban edzenek az említett csapatok? Nem lehetne inkább egy stadion erdőt? Még tízet, százat. Vagy inkább stadionokkal szegélyezett zarándokutat felcsútig? Az öltözőknek is legyen külön csarnoka, akkor már, nem kell lespórolni. Mi a cél, hány stadionnak kell jutnia egy magyar lakosra??
Az orbáni pénzlenyúló őrületvonaton már tényleg elszállt a fék. Remélem ott rendezik majd nyugger olimpiát, ahol farhátért kell versenytfutni, meg 3000-es erzsébetutalványért távol ugrani, és krumplival célba dobálni.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó