A Széll Kálmán tértől a Budakeszi útig húzódó, két kerületet átívelő Szilágyi Erzsébet fasor idős fái (kőrisek, vadgesztenyék, japánakácok és ostorfák) a többi városi fához hasonló kihívásokkal küzdenek, ám ezen a helyen nehezítő tényező, hogy a környező épületek által kialakított szélcsatornában kell helytállniuk. Mindezek miatt sok fa állapota leromlott, különösen a vadgesztenyék szorulnak alapos ápolásra - írja közleményében a Főkert Nonprofit Zrt.  

367 fa esetében kell faápolást végezni a Szilágyi Erzsébet fasoron (Fotó: fokert.hu)

A Főkert munkálatai tavaly ősszel kezdődtek, melyeket idén január 20-tól március 31-ig folytatnak. Jelenleg a Széll Kálmán tértől a Hűvösvölgyi út Budakeszi úti elágazásáig gondozzák a fasort, melynek során 367 fa esetében kell az előzetes állapotfelméréseknek megfelelően beavatkozniuk. A legtöbb, közel 250 esetben gallyazással rendbe hozható állapotúak a fák, majdnem 110 egyed esetében pedig „személyre szabott” mértékű visszavágással lehet csak eredményt elérni. 16 fának viszont olyan rossz az állapota, hogy biztonsági okokból csak az eltávolításuk jöhet szóba.

A beteg fákat eltávolítják, helyükre csemeték kerülnek (Fotó: fokert.hu)

A tavaly ősszel és most kivágott, összesen 32 darab fa helyett a pótlási a kötelezettségnek megfelelően 1 éven belül új faegyedeket ültetnek.

A Főkert közleményében kiemeli, hogy szeles időjárás esetén a fasorról sok bejelentést kaptak, letört ágakról, kidőlő fákról, így egyre időszerűbbé vált egy átfogó, egységesen ápolt fasor kialakítása, hogy a kerületi lakosok és az arra közlekedők is biztonságban járhassanak a fák alatt, és még sokáig gyönyörködhessenek szépségükben.

Forrás: Főkert Nonprpfit Zrt.

Nyitókép: A Szilágyi Erzsébet fasor fáit újítják fel ezekben a hetekben a Főkert munkatársai (Fotó: fokert.hu)