Május 18-án, a múzeumok világnapján költözött be a felújított Walter Rózsi-villába a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) – derül ki a Magyar Művészeti Akadémia oldalán megjelent hírből. A mai formájában 2017-ben egy kormányhatározattal létrehozott MÉM MDK számára nemcsak azért különleges helyszín a Bajza utca 10. alatti épület, mert ez az első önálló kiállítóhelye, hanem azért is, mert ez az első olyan modernista villa, amely látogatható, és amely kiállításon mutatja be a két világháború közötti modernista építészetet.

A Walter Rózsi-villa lett a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ első önálló kiállítóhelye (Fotó: Nyirő Simon/MMA)

A villát eredetileg Walter Rózsi operaénekesnő és családja számára tervezte a magyar modernista építészet kiemelkedő alakja, Fischer József. A tervezésben fontos feladat jutott Fischer feleségének is, Pécsi Eszternek, aki az első magyar statikus mérnöknő volt, és ő felelt az épület vasbeton szerkezetéért. A villa 1936-ban fél év alatt készült el, ami még napjainkban is bravúrnak számítana.

A háromszintes épület minden elemében utolérhető a modernista felfogás és a modern gondolkodás. Amíg az utcára néző homlokzata zárt, addig a kerti homlokzata nyitott. Ahogyan az MMA oldalán megjelent hírből is kiderül, a földszinten kaptak helyet azok a helyiségek, amelyeket igyekeztek elrejteni a vendégek szeme elől: a konyha, a kamra, a garázs, a kiszolgálóhelyiségek és a házmesteri lakás. Az első emeleten a központi szerep a szalonnak jutott, hiszen itt fogadták a vendégeket. Végül a második emeletre kerültek a privát szféra színhelyei: a hálószobák, a gyerekszoba, a gardróbok és a fürdőszobák. A modernista felfogás szerint alapvető elvárás volt egy lakóépülettel szemben az összkomfort és a higiénia. Ezt a célt szolgálták többek között a sok természetes fényt beengedő hatalmas ablakok, illetve a szobákból megközelíthető terasz.

Alapvető elvárás volt az összkomfort és a higiénia egy modernista házzal szemben (Fotó: Nyirő Simon/MMA)

A II. világháborút követően a villa szomszédságában lévő szanatóriumokból hozták létre a Belügyminisztérium új kórházát, amely Korvin Ottó nevét vette fel. A modernista villát 1949-ben államosították, majd előbb a kórház óvodájaként, később a gyermekorvosi rendelőként funkcionált. Ez idő alatt az épületet többször is átalakították, az első emeletről a kertbe vezető lépcsőjét elbontották. A kórház 2009-ben költözött ki az épületegyüttesből. A már említett 2017-es kormányhatározat döntött arról, hogy a MÉM MDK-t is fenntartó Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába kerül a Városligeti fasor 9–13. szám alatti egykori BM-kórház épületegyüttese, hogy itt jöjjön létre az új építészeti múzeum és dokumentációs központ az Építészet Ligete néven. Ennek az első ütemeként született újjá a Walter Rózsi-villa az MMA beruházásban.

A nyitókiállítás a két világháború közötti modernista építészetet mutatja be (Fotó: Nyirő Simon/MMA)

A május 19-től látogatható modernista villa a Színtér és Lakótér. Modernista lakóházak Magyarországon 1928–1945 című nyitókiállítással várja a vendégeit, amely a korszak építészetének jellegzetességeit és azokat az alapfogalmakat igyekszik bemutatni, amelyek mentén a modernista lakóházakat tervezték – olvasható az MMA honlapján megjelent hírben.

Forrás: mma.hu

Nyitókép: Megnyitotta kapuit a Walter Rózsi-villa (Fotó: Nyirő Simon/MMA)