Több mint 20 budapesti helyszínen tartanak felolvasást kortárs és 20. századi alkotók műveiből március 31-én az Irodalom éjszakáján.

A helyszíneken ismert előadóművészek – köztük Kulka János, Szacsvay László és Haumann Péter – olvasnak fel 22 ország irodalmi alkotóinak műveiből – áll az Irodalom éjszakája internetes oldalán, amely szerint az esemény célja formabontó stílusban hozni közelebb az érdeklődőkhöz a világirodalmat.

Ez az irodalmi happening a szervezők szerint formabontó stílusban hozza közelebb a világirodalmat. A nyilvános felolvasások sorozatára egy este folyamán kerül sor, különböző attraktív vagy egyébként nem látogatható helyszíneken.  Az irodalmi sétának 22 állomása van.

A felolvasásokon a részvétel ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel. A felolvasások este 7 órakor kezdődnek. Minden helyszínen egy színész egy szerző művének egy részletét olvassa fel. A felolvasások fél óránként ismétlődnek, az utolsó kör 22:30-kor kezdődik.

A projekt az EUNIC Hungary (az európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek hálózata) kezdeményezésére jött létre, Budapest fővárossal együttműködésben, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes védnöksége alatt. A rendezvény fő partnere a Katona József Színház.

A helyszínek

Többek között a Katona József Színház társalgójában vagy más néven színészbüféjében Vajdai Vilmos olvas fel az Északi Tanács Irodalmi Díjával kitüntetett norvég író, Per Petterson Sodrásban című regényéből, míg a Földalatti Vasúti Múzeumnál Fullajtár Andrea tolmácsolásában hallható részlet Ondrej Neff cseh író Sötétség című művéből. A török irodalmat Orhan Pamuk A fehér kastély című műve képviseli, amelyből Papp Endre olvas fel a Projekt Galériában. 

A Margó díjas Totth Benedek Holtverseny című regényéből Dér Zsolt olvas fel az Erzsébet híd egyik kábelkamrájában – itt korábban még sosem rendeztek irodalmi programot –, Dazai Oszamu (1909-1948) japán író Villon felesége című könyvéből pedig Pálmai Anna, Ujlaki Dénes és Tóth Anita ad elő a Katona József Színház színpadán. A Papnövelde utcai Ráth-ház pincéjében található régi pékkemencénél Mészáros Béla olvas fel az izraeli Etgar Keret Boldog boldogultak című regényéből.

A 19 órától kezdődő, félóránként ismétlődő felolvasásokon a részvétel ingyenes, és nem igényel előzetes regisztrációt. A rendezvényt szintén ingyenes koncert zárja a Katona József Színház előcsarnokában, ahol a színészek hiphop-, rap-, valamint reggae számokat adnak Máthé Zsolt slam-poetry szövegeivel – olvasható az Irodalom Éjszakája oldalon.

(MTI)