A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala idén ünnepli megalakulása 120. évfordulóját. Ennek apropójaként, HEURÉKA! Budapest – Városi séták a magyar alkotó szellem kincsei nyomában –címmel három tematikus sétából álló eseménysorozatot szervezünk, hogy a magyar alkotó szellem kincseinek nyomába eredjünk. Célunk, hogy olyan dimenzióját ismerjük meg egy-egy kerületnek, amelyről korábban talán nem is tudtuk, hogy létezik – írja tájékoztatójában a Hivatal.

 
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala évfordulós programjaiból:
 
1. séta. 2016. április 2.
 
A telefonközponttól a hírlapnyomdáig – Terézvárosi séta a kreatív alkotók nyomában
 
Budapest első, telefonközpont céljára épült nagyszabású épülete ma egy magyar alapítású világcég otthona. Sétánk innen egy hajdani fotóműteremből kialakított múzeumba, majd a főváros egyik legnagyszerűbb szecessziós épületébe, a muzsika szentélyébe vezet. Végül egy valamikori nyomdából kialakított bisztróban öblíthetjük le „az út porát”.
 
2. séta. 2016. április 9.
 
Találmány, üzlet, siker – Ferencvárostól a világsikerig vezető úton
 
A séta során megismerkedhetünk Budapest új zenei központjával, a magyar élelmiszeripar egykori fellegvárával (kívülről), egy több mint kétszáz éves itóka titkaival. A program alkalmával azt is láthatjuk, hogy az egykori ipari negyed ma már számos fontos kulturális intézménynek is otthont ad.
 
3. séta. 2016. április 30.
 
Inspiráló várnegyed – Feltalálók és művészek nyomában
 
Az egykori királyi székváros falai közül ki sem kell lépnünk, hogy egy rövid séta során világhírű vagy „csupán” egy ország szívében élő zeneszerzők emlékeit, majd egy történelmi jelentőségű épületben lévő, máig működőképes telefonközpontot nézhessünk meg. A kirándulás végén a város legrégibb cukrászdájában pihenhetjük ki a séta fáradalmait.