Rövidesen lezárul a Városliget tájépítészeti és a Néprajzi Múzeum építészeti pályázata, ezekkel pedig az egész Liget Budapest projekt pályázati szakasza - közölte az M1 aktuális csatorna keddi adásában Baán László. Május közepére pontosan látni fogjuk, hogyan fog kinézni a Liget 2019-ben, amikor elkészül a projekt – fogalmazott a miniszteri biztos. Ennek hiányában születhettek tévképzetek – emlékeztetett Baán László, aki szerint sokan olyasmiről beszéltek, amit pontosan nem lehetett látni.

Az biztos, hogy a Városliget zöldfelülete nőni fog: 60-ról 65 százalékra, ez jól látható majd vizuálisan is a tájépítészeti pályázat lezárultával, ahogyan az is, hogy ma még nem létező, új rekreációs funkciókkal is gazdagodik a park – hangsúlyozta.

Mint hozzáfűzte, több évtizedes elhanyagoltság után a Városliget rászorul a felújításra: ennek csak egy része az, hogy régi, lepusztult épületek helyén új múzeumok jönnek létre. Ma a Liget faállománya mintegy 6500 egyedből áll, ennek néhány százaléka beteg, balesetveszélyes. Ezeket ki kell vágni és pótolni kell, ahogy a Ligetben sem lesz olyan fakivágás, amely ne járna együtt teljes értékű pótlással – tette hozzá.

Baán László beszámolója szerint a felszíni parkolók megszűnnek a parkban – ezzel is nő a zöldfelület –, helyettük térszint alatti parkolókat alakítanak ki, mintegy 2000 férőhellyel. Ma a Városliget 35 százaléka le van betonozva, ennek rovására lehet majd növelni a zöldfelületet – jegyezte meg.

Három olyan új épület létesül a régiek megújítása mellett, amelyek világszínvonalon fogják bemutatni a magyar kultúra értékeit – közölte.

A Magyar Zene Háza a lepusztult Hungexpo-irodaházak helyére épül; ezek ma 2500 négyzetmétert foglalnak el a Ligetből, egy 10 ezer négyzetméteres elkerített, elzárt területen. A Magyar Zene Háza szintén 2500 négyzetméter alapterületű lesz, de körülötte az elzárt területet visszaadják a Liget látogatóinak, így 7000 négyzetméterrel nő majd a bejárható zöldfelület – mondta el a miniszteri biztos.

Mint kiemelte, maga a Magyar Zene Háza is különleges épület lesz, a világhírű Fudzsimoto Szu munkája, és részben a magyar zene történetét fogja bemutatni izgalmas, interaktív módon, másfelől rengeteg, zenéhez kapcsolódó rendezvénynek ad majd helyet.

A Petőfi Csarnok helyén épülő Új Nemzeti Galéria terveit a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda készítette, a Néprajzi Múzeum pedig az Ötvenhatosok terén épül, ennek a pályázatnak az eredményhirdetése májusra várható – számolt be Baán László.

(MTI)