Először a Válasz.hu számolt be róla a minap, hogy megkezdődött az építkezés Budapest egyik – piaci és városképi szempontból egyaránt – legértékesebb telkén. 

A Clark Ádám téri ingatlan kálváriája a II. világháború után kezdődött: a Lánchíd Palota szomszédságában lévő, az 1862-ben szintén Ybl Miklós tervei alapján épített Budai Takarékpénztár palotáját 1949-ben bontották le. A döntésben a háborús sérülések mellett nagy szerepet játszottak a közlekedési szempontok is, hiszen a körforgalom koncepciójának a neoreneszánsz épület éppen az útjában állt.

A foghíj helyén egykor álló Budai Takarékpénztár (Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.042)

Pedig a lebontott ház földszintjén már az 1860-as évek végétől kávéház működött, amelyet egyidőben a Pilvaxot (is) bérlő Schőja Ignác vezetett, és olyan neves személyiségek fordultak meg benne, mint például a kolozsvári Mátyás-szobor alkotója, Fadrusz János. A művészeti irányvonal a századfordulót követően is megmaradt: a Nyugat írói ugyanis rendszeresen itt tartották a szerkesztőségi találkozókat, Móricz Zsigmonddal az élen.

Maga a ház egyébként Ybl zsenialitását tükrözve egyszerre volt korszerű, újító, de megjelenésében mégis harmonikus: a második emeleten ugyanis itt alkalmaztak hazánkban először öntöttvas oszlopokat. 

Az 1949-es bontás azonban még nem tüntette el az egész házat, a Kádár-korra jellemző módon földszintjének torzója sokáig megmaradt, ebben a csonka épületmaradványban működött a Lánchíd presszó. 1990-ben aztán ez is eltűnt, attól kezdve pedig megkezdődtek a találgatások: mi épül vajon erre a foghíjtelekre, amely időközben legalább olyan legendássá vált, mint az egykori Ybl-ház maga.

Az „aranyfog” terve

Tervek sora született: sokáig úgy tűnt, „aranyfog” épül az alagút mellett, ám végül nem ez, hanem egy kívülről visszafogott (már-már a jellegtelenség határát súroló), ám belül annál izgalmasabb épület lett a győztes, amelynek tervezője az ausztrál származású, de Magyarországon élő és alkotó Anthony Gall. 

A Hotel Clark belső tervei (Forrás: Aspe.hu)

A leendő Hotel Clark építési munkálatai – a tervpályázat eredményének kihirdetése után majdnem 7 évvel – most már elkezdődtek, abban tehát biztosak lehetünk, hogy a Clark Ádám tér képe meg fog változni. Hogy a leendő ház képes lesz-e teljesíteni a méltó környezet által teremtett elvárásokat, a látványtervek alapján még csak találgatni tudjuk. Reméljük, hogy igen.