Az üres budapesti telkek, épületek, üzlethelyiségek alkalmasak lehetnek munkahelyek, fontos kulturális produkciók, szociális szolgáltatások, közösségek létesítésre – ezekre a lehetőségekre hívja fel a figyelmet a szerdán induló háromnapos Cooperative City Festival.

A szervezők által az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint a soros holland uniós elnökség által is támogatott programsorozatnak a Kortárs Építészeti Központ ad otthont és 13 országból 33 szakember érkezik, hogy magyar kollégáikkal együtt olyan, Budapesten is alkalmazható innovatív gazdasági modelleket és megoldásokat ismertessenek, amelyek hozzájárulnak a közösségi ingatlanpiac fejlődéséhez és a városrehabilitációhoz.

Polyák Levente urbanista, az esemény egyik főszervezője arról tájékoztatott, hogy a közösségi alapú városfejlesztés feltétele Budapesten az innovációra nyitott önkormányzatok, a közösségi célú projektekbe való befektetésre kész magánszféra és a proaktív civil szervezetek és társadalmi vállalkozások együttműködése. Véleménye szerint ez bárhol működhet a fővárosban, ahol megfelelő számú vagy méretű kihasználatlan ingatlan van, és egy olyan közösség, amely támogatni tud egy új helyszínt, produkciót, szolgáltatást.

A program során a szakértők előadások, workshopok és helyszínbejárások keretében ismertetik városfejlesztési elképzeléseiket és a már megvalósított projekteket.    

A helyszínbejárásokat a nemzetközi szakemberek részére a Művelődési Szinten, a Nyitva Fesztiválon, az Átrium Film-Színházban és a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban tartják – tájékoztattak a szervezők.

(MTI)