A Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatának támogatásával új piac és köztér épült Budafok-Tétényben, valamint megújulhatott a Stációk menti lépcsősor, a Stáció Kert, kilátóval, a Kálvária park és környezete, melyben a Magyar Zarándokút jelzői is helyet kaptak. Az elkészült létesítményeket a lakosság már birtokba vehette, a város vezetői a közös ünnepi átadással azonban megvárták a tavasz beköszöntét, hogy az új terek teljes pompájukban mutathassák meg új arcukat.

Budafok-Tétény Önkormányzata évek óta tervezte egy a városképhez illeszkedő új piac és hozzá kapcsolódó közösségi tér kialakítását. A budafoki beruházások megvalósulása széleskörű összefogás eredménye: a TÉR_KÖZ pályázatot kiíró fővárosi önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata, a kerületi civil szervezetek és a piac bérlőinek együttműködésén alapszik.

A piac és a hozzá tartozó köztér terveit Kertész András és csapata készítette, amelyekről már több hazai és nemzetközi szakmai fórumon is elismeréssel írtak. A fejlesztés hatására érezhetően megélénkült a budafoki piac forgalma, és ennek pozitív hatása tapasztalhatják a környékbéli kereskedők, üzlettulajdonosok is, a magas színvonalú, igényesen kialakított új épület lendületet ad a kerület kiskereskedelmének. Ez közvetve hozzájárul a foglalkoztatottság növekedéséhez, a környékbeli ingatlanok értéknövekedéséhez, egy élhetőbb kerületközpont kialakulásához.

Szintén a TÉR_KÖZ pályázat keretében valósulhatott meg „A Stáció lépcső és a budafoki kálvária és környezete rehabilitációs jellegű megújítása”, Rimely Károly, Rimely Ádám és Holtság Ágnes tervei alapján.

Karsay Ferenc polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, a munka nem ért véget, Budafok-Tétény belvárosának városképi megújulása idén tovább folytatódik.

(Budafok-Tétény)