A természettől a városig

2016. április 10. 13:37

A természet, a kultúra, a város és a modernitás témáit rendezi érdekes mintába a Néprajzi Múzeum és a Magyarhangya filmes mozgalom tavaszi filmklubja.

Modern mesterek – különleges látószögek címmel tavaszi filmklubot indít a Magyarhangya közösségi filmforgalmazó és a budapesti Néprajzi Múzeum.

A sorozat a természet, a kultúra, a város és a modernitás témáit rendezi érdekes mintába, amelyben helyet kap Wim Wenders, Juliano Salgado, Vivian Maier, Ciro Guerra és a bécsi Kunsthistorisches Museum. A vetítéseket követő beszélgetéseken a múzeum szakemberei és az adott terület szakértői vesznek részt – közölte a múzeum az MTI-vel.

Az első vetítésen, április 13-án a Föld sója című brazil-olasz-francia dokumentumfilmet tekinthetik meg az érdeklődők. Korunk egyik legkiválóbb fotósa, Sebastiao Salgado az érintetlen vidékek, a vad növény- és állatvilág, a grandiózus tájképek felfedezésével tiszteleg bolygónk szépsége előtt. A fotográfus életútját és munkásságát a fia, valamint a rendező és fotós kolléga, Wim Wenders mutatja be. A beszélgetés házigazdája Wilhelm Gábor etnográfus, a Néprajzi Múzeum Ázsia-gyűjteményének muzeológusa, vendége Benke Attila filmkritikus, az ELTE Filmtudomány Tanszék oktatója lesz.

Április 27-én a Vivian Maier nyomában című alkotást vetítik. A dadaként dolgozó Vivian Maier hátrahagyott többezernyi fotójából egy sem került nyomtatásba, míg John Maloof történész egy bolhapiaci aukción meg nem vett egy doboznyi negatívot. A dokumentumfilm a szegénységben és elhagyatottságban meghalt magányos dada történetét meséli el, aki alkalmi munkái mellett egész életében fotózott, végigdokumentálva a XX. század második felét. A film emellett a felfedezés örömének dokumentuma is, John Maloof szerencséjének és inspiráló erőfeszítéseinek története, aki az általa felfedezett művészt és annak életművét megismertette a világgal. A vetítés után Szabó Magdolna etnográfus, a Néprajzi Múzeum muzeológusa, a Magyar Fotótörténeti Társaság egyik alapítója és Fisli Éva történész, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár muzeológusa várja az érdeklődőket.

A nagy múzeum című osztrák dokumentumfilm a bécsi Szépművészeti Múzeum felújítását kíséri nyomon május 11-én. A rendező bemutatja a gyűjtemény hihetetlen gazdagságát és betekintést enged a menedzsment mindennapi gondjaiba is. A film nem csupán egy ritka betekintő az Osztrák-Magyar Monarchia császári pompájába, az Udvar ízlésvilágába, de követendő példa is, hogy milyen érzékenységgel és szakszerűséggel illik ápolni, bemutatni pótolhatatlan közkincseinket. A beszélgetésen Frazon Zsófia etnográfus, a Néprajzi Múzeum kortárs etnográfiával foglalkozó muzeológusa és Toronyi Zsuzsanna levéltáros, muzeológus, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója vesz részt.

A Ciro Guerra rendezte A kígyó ölelése című kolumbiai drámát május 25-én vetítik. Karamakate, a nagyhatalmú amazóniai sámán, törzsének utolsó képviselője a világtól elvonultan, a dzsungel mélyén él. Magányából egy amerikai etnobotanikus érkezése rázza fel, aki egy szent varázsnövényt keres, amely megtanítja álmodni. A sámán és a tudós együtt indulnak Amazónia szívébe. A vetítés után Szeljak György Latin-Amerika-kutató, a Néprajzi Múzeum muzeológusa, Rupp Anikó kulturális antropológus és Szántó Diana kulturális antropológus, az Artemisszió Alapítvány elnöke invitálja beszélgetésre a közönséget.

A vetítések 18 órakor kezdődnek, a jeggyel vagy a négy alkalmas bérlettel a múzeum kiállításai is megtekinthetők.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó