Százhúsz évvel ezelőtt, 1896-ban ünnepelte Magyarország a honfoglalás ezeréves évfordulóját, melynek keretében országszerte rendeztek ünnepségeket.

A millleniumi időszakra fellendült az ország kulturális, sport-, sajtó- és színházi élete. Budapesten a város- és infrastrukturális fejlesztések keretében számos reprezentációs és középületet emeltek: ekkorra épült fel például a Vígszínház, a Műcsarnok és az Iparművészeti Múzeum is. Átadták a kiépített Andrássy utat, a Nagykörutat, valamint a földalatti vasutat.

Az ünnepi év legkiemelkedőbb programja az 1896. május 2-a és november 3-a között megrendezett Millenniumi Ezredéves Országos Kiállítás volt, amelyet a Városligetben csaknem 520 ezer négyzetméternyi területen állítottak fel. Ezt az eseményt kívánja bemutatni 2016. április 20-a és július 16-a között az Országos Széchényi Könyvtár VII. emeleti Katalógusterében megrendezett Ezredéves álmok címmel jelentkező kiállítás, amellyel méltóképpen szeretnének megemlékezni a Millenniumi Ezredéves Országos Kiállítás 120. évfordulójáról.

Az Országos Széchényi Könyvtár kiállítása – a Törzs-, és Különgyűjteményeiben található könyvek, újságok, képek, kották, képeslapok segítségével – több nézőpontból tárja fel a millenniumi rendezvénysorozatot.

A hivatalos programokra – a kiállítás megnyitására és a koronázás 29. évfordulójának megünneplésére – szóló meghívókon túl a helyszínrajz is betekintést enged az egyes pavilonok elrendezésének tematikájába. A fentieken kívül láthatók például a nemrég megszűnt Vidámpark területén felállított Ős-Budavára mulatókomplexum emlékei is. Saját újságján és az épületeit ábrázoló fényképeken túl az oda szóló belépőjegyeket is bemutatják.

Az 1896-os millenniumi kiállítás emlékét az ünnepi év alkalmából kiadott könyvek, valamint az eseményeket hirdető alkalmi lapok, fennmaradt naplók és visszaemlékezések is őrzik, melyek szintén segítenek felidézni a századelő ezredéves álmainak hangulatát, amikor – ahogy egy korabeli naplóban olvasható – „egész Budapest illuminálva volt”.

Helyszín: VII. emelet, Katalógustér

Időpont: 2016. április 20. – július 16.

A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében kedd–szombat 9 és 20 óra között látogatható. A pénztár 19 órakor bezár.