Bocskai Istvánról és más magyar államférfiakról készült kisplasztikákat, szoborterveket és csaknem száz érmét mutat be Győrfi Lajos szobrászművész Bronzba öntött hősök című kiállítása, amely péntektől látható a Pesti Vigadóban. A május 29-ig nyitva tartó tárlat a Bocskai Társaság szervezésében jött létre, apropója az 1605-ös szerencsi országgyűlés évfordulója, ott választották Magyarország fejedelmévé Bocskai Istvánt – hangsúlyozta Győrfi Lajos szobrászművész az MTI-nek.

A bemutató egyharmada szól Bocskairól, mellette a Kun-emlékmű tervei, köztéri szobortervek, valamint a Magyar "királyok" című 14 szoborból álló sorozat lesz látható, amelyben Szent István, Kossuth Lajos, József nádor, Deák Ferenc, Németh László, Körmendi Lajos és Móricz Zsigmond is megjelenik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállításon mutatja be először legújabb tervét Bocskai István koronázásáról, amelyet a Bocskai Társaság felkérésére készített és amelyet a Duna-parton állítanának fel. Emlékeztetett arra, hogy a társaság tagjaként alkotta meg a Bocskai István-díjat, amelyet több neves ember megkapott már, köztük Makovecz Imre vagy Jókai Anna. A Hajdú-Bihar megyében élő művész készítette az országban a legtöbb Bocskai-szobrot. „Életemet Hajdú-Bihar megye határozza meg, itt értem szobrásszá, szinte minden második településen áll egy szobrom” – hangsúlyozta. Mint elmondta, jelenleg az 1965-os forradalom hatvanadik évfordulójára készül és a debreceni sortűz áldozatai emlékére állítandó szobor tervein dolgozik. 

„Apám csikós volt, kint éltünk a pusztán, neveltetésemből eredeztethető a magyarságszeretetem” – hangsúlyozta a művész hozzátéve, hogy a főiskola elvégzése után visszatért az Alföldre, mert ott érzi igazán otthon magát. 

Győrfi Lajos szobrászművész 1960-ban született Karcagon. A budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskola növendéke volt 1974 és 1978 között. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1985-ben diplomázott. Mesterei Borsos Miklós és Rátonyi József voltak. 1993-tól lett a vezetője az általa alapított püspökladányi Kőszobrász Telepnek. 2004-ben a Magyar Köztársaság Ezüst érdemkeresztjével tüntették ki.

(MTI)