Az Emlékhelyek Napja első rendezvényéhez csatlakozik az Országos Levéltár is.

A budai vár északi oldalán magasodó historizáló stílusú palotát Pecz Samu építész tervei alapján a múlt század ’20-as éveiben építették. Az épület gazdag belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait.

A látogatók ezen a napon megtekinthetik a Levéltár hét évszázad aláírásait és eredeti iratait bemutató kiállítását (Nyomot Hagytak / Évszázadok - Személyiségek - Aláírások).

Az érdeklődők eredeti formában láthatják Mátyás királynak a hadjárata során keletkezett okiratát, Dobó István ostrom utáni jelentését és gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú megrendítő búcsúlevelét. A közelmúlt történelméből pedig olyan nagy hatású világi és egyházi vezetők, valamint zseniális művészek kézírását böngészhetik testközelből, mint Ferenc József, Tisza István, Ady Endre, Albert Einstein, Bartók Béla, Kádár János és II. János Pál pápa. A húsz aláírást és kiegészítő irataikat felvonultató tárlatot angol és magyar nyelven megtekinthető kisfilmek és panorámavetítés kísérik. 

A mozgóképes összeállítások betekintést nyújtanak a magyar történelem meghatározó szereplőinek eddig kevéssé ismert hivatali életébe és mindennapjaiba is.

Épület- és tárlatvezetés indul egész óránként.

Az Emlékhelyek Napján az épület kedvezményes jegyáron látogatható: 500 Ft/fő; 6 év alatti gyerekek részére minden program ingyenes.

A programfüzet itt érhető el.