Döntött a fővárosi közgyűlés a csillaghegyi öblözet, vagyis a Római-part árvízvédelméről: a feladatot 12,7 milliárd Ft összköltséggel, 10 milliárd Ft uniós társfinanszírozással, valamint 2,7 milliárd Ft fővárosi saját forrással 2019-ig valósítják meg.

A csillaghegyi öblözet árvízvédelmét szolgáló beruházás Budapest vezetése szerint biztonsági szempontból halaszthatatlan, gyors lebonyolításához jelentős közérdek fűződik. A 2013-ban levonult dunai rekord árhullám az illetékesek szerint egyértelművé tette, hogy a tervezési területen érintett közel százezer ember élet- és vagyonbiztonsága halasztást nem tűrő közérdek.

Tarlós István főpolgármester a vitában úgy fogalmazott: lassan kimeríti a gyűlöletkeltés fogalmát, ami a Római-part ügyében egy kisebbség részéről folyik, ők komoly felelősséget viselnek azért, hogy a védmű még nem épül. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a védmű nyomvonalát nem a Főváros jelöli ki, azt a tervező teszi meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság tudományos tanácsának állásfoglalása alapján. 

Tarlós arról is beszélt: olyan tereprendezésre törekednek, „ami a legkényesebb igényeket is kielégíti”. A Római-partra vonatkozó terveket és látványterveket lakossági fórumon mutatják be a helyieknek – „nem pedig a liberális kluboknak és a katasztrófaturistáknak” –, valamint azokat a parton is közzéteszik nyilvános szemlére, ezért „felesleges állandóan heccelni a közvéleményt”. A főpolgármester azt is hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy a védmű megépítése fakivágás nélkül nem úszható meg. „Meg akarjuk védeni 53 ezer ember érdekeit, meg akarjuk építeni a védművet Budapest egyetlen védetlen Duna-szakaszán, amit már 25 éve meg kellett volna építeni” – jelentette ki a főpolgármester.

(Forrás: Budapest.hu)