A Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek Napja 2016 elnevezésű országos rendezvény keretein belül 2016. május 14-én a Hadtörténeti Múzeum egy történeti sétára invitálja az érdeklődőket, hogy megtekintsék és bejárják a Budai Várnegyed északi részének szakrális pontjait.

A Hadtörténeti Múzeum bejáratától indulva mutatják be a Várhegy korokon átívelő gazdag történelmét és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületét, az Intézmény történetét. Megtudhatjuk, miért vannak ágyúgolyók a falban, hogyan vészelte át a múzeum a háborús időket. A sétányon található immár néma ágyúk is „megszólalnak”, mellettük elhaladva az ágyúöntésről, a tüzérség történetéről szerezhetnek új ismereteket a látogatók. 

A séta végállomása a Magdolna torony, amely a jeles nap alkalmából ismét megnyitja kapuit. A sétán résztvevők a csonkán álló épület legfelső szintjéről nézhetik meg a fővárosi kilátást, a lépcsők mászása közben pedig megismerhetik a volt Helyőrségi templom izgalmas történetét. A séta végén arra is fény derül, hogyan is maradt meg a Magdolna torony, meglétével emléket állítva a magyar évszázadoknak.

A várséták az alábbi időpontokban indulnak: 10, 12, 14 óra.

(Forrás: Hadtörténeti Múzeum facebook)