A megújuló Városligetben megújul az Olof Palme Ház is. Ennek kapcsán a napokban megjelent a tervezési közbeszerzési felhívás. 

A neoreneszánsz épület az 1885-ös Országos Általános Kiállítás alkalmából valósult meg, műcsarnok céljából. Az igények azonban hamarosan meghaladták a ház kereteit, ezért nem sokkal később elkészült a Hősök terén álló Műcsarnok. A második világháború idején hadikórházként működött, majd a háború elpusztította a belső díszítéseit. 

Az ötvenes években a Művészeti Alap megalakulásával az épület szobrászművészek műhelye, később a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye lett. 1994-ben a Művészeti Alap jogutódjaként létrejött Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonába került az épület, de nem sikerült itt megfelelő művészeti célú hasznosítást kialakítani, így működött kávéház, söröző, iroda és tánciskola is az egyre romló állagú épületben – írja a museum.hu.

A ház az elmúlt években a Városliget Zrt. kezelésébe került, így várta az immár sürgető felújítást. Ennek első lépései most történnek meg: megjelent a tervezési közbeszerzési felhívás. A megújult Olof Palme Ház 2019-ben nyithatja majd meg kapuit, és a tervek szerint a Liget történetéhez kapcsolódó kulturális és vendéglátó funkciót kap majd a 2,5 milliárd forintból megújuló ház. A projekt kapcsán Zugló önkormányzata jelezte, hogy szívesen látnának ott egy helytörténeti múzeumot is. 

(Forrás: museum.hu; fotó: egykor.hu)