Megérkezett a 3-as metró első felújított szerelvénye Budapestre – olvasható a főváros honlapján, a Budapest Portálon. Az Oroszországban felújított szerelvény csütörtök hajnalban érkezett meg a BKV Kőér utcai járműtelepére. A Metrovagonmas által felújított hat kocsit május 12-én indították útnak Budapestre.

Az orosz cég korábban arról tájékoztatott, hogy a felújítás után jelentősen növekedett a szerelvény megbízhatósága, könnyebbé vált a karbantartása, csökkent az energiafogyasztása, kényelmesebbé és esztétikusabbá vált, javultak a metróvezetők munkafeltételei. Teljesen felújították a vagonok utasterét, a vezetőfülkét és a műszerfalat, korszerűsítették a vezérlő-, a videomegfigyelő- és a biztonsági rendszert.

A BKV és a Metrovagonmas tavaly augusztusban írta alá a budapesti 3-as metróvonal járműparkjának korszerűsítéssel egybekötött felújításáról, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállításáról szóló szerződést. Az orosz cég 219,1 millió euróért végzi el a 37 – egyenként hat kocsiból álló – szerelvény felújítását. A járművek garantált élettartama 25 év.

Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezete elnöke az MTI-nek azt mondta, három prototípus szerelvény érkezik Budapestre, közülük a csütörtökön megérkezettnek 15 ezer kilométeres tesztet kell teljesítenie. A másik kettőnek utána elég 5 ezer kilométert lefutnia, és azokon képezik ki a vezetőket és a szerelőket is. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor állhatnak először forgalomba, de a jelenlegi vonatvezérlő rendszerekkel is képesek futni a felújított szerelvények – mondta Gulyás Attila.

(MTI)