Tanulmány készült Budapest örökségéről

2016. június 8. 10:41

Fejlesztési tanulmányterv született Budapest történeti városrészeinek védelméről és megújítási lehetőségeiről. A cél, hogy az ajánlások megfelelő minőségű beruházásokat ösztönözzenek annak érdekében, hogy a főváros egyedülálló épített öröksége megmaradjon és értékőrző módon fejlődhessen. A dokumentum jóváhagyásáról jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

A budapesti történeti városrészek megújításáról szóló fejlesztési tanulmánytervet dolgozott ki a fővárosi önkormányzat a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bevonásával.

A dokumentum jóváhagyásáról jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A tanulmányterv témája Budapest városszerkezeti, városképi szempontból védendő, jellemzően egységes historikus stílusú épületeinek és környezetüknek vizsgálata, a megújulásukat célzó beavatkozási javaslatok megfogalmazása. Ebben a szakemberek számba veszik azokat az építészeti-műszaki eszközöket, amelyekkel az épületállomány fenntarthatósági és energetikai szempontok figyelembevétele mellett, ugyanakkor az értékeit megőrizve fejleszthető.

A cél, hogy az ajánlások megfelelő minőségű beruházásokat ösztönözzenek annak érdekében, hogy a főváros egyedülálló épített öröksége megmaradjon és értékőrző módon fejlődhessen – olvasható az előterjesztésben.

A fejlesztési tanulmányterv három dokumentumból áll: a kezelési kézikönyvből, a vezetői összefoglalóból és a beavatkozási javaslatok adatlapjait összefoglaló kiadványból.

A több mint hatszáz oldalas kezelési kézikönyv gazdasági, városépítészeti és építészeti témájú vizsgálatokat tartalmaz, és azokra támaszkodva beavatkozási javaslatokat tesz. A vezetői összefoglaló ismerteti a kézikönyv készítésének célját, röviden bemutatja a fejlesztéspolitikai és finanszírozási környezetet, valamint átfogó képet ad az ajánlott legfontosabb beavatkozásokról. A javaslatok adatlapjainak összefoglalója az ajánlott lépésekről szól.

Hangsúlyozták: az épített örökség megfelelő védelme és a történeti épületállomány értékőrző fejlesztése összfővárosi érdek. A tanulmánytervet a javaslat szerint terjesztenék és közzétennék a főváros honlapján, a Budapest Portálon.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó