Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára készült nagyszabású történelmi táncjátékot mutatnak be június 18-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Az '56 Egy nép kiáltott... című produkció a 20. század meghatározó évtizedeinek történelmi és kulturális fordulópontjait idézi meg a zene és a tánc nyelvén. Az előadás sodró zenei kísérettel, látványos koreográfiákkal, harcosan, romantikusan, szatirikusan, búsan és optimistán megfogalmazva ragad ki jeleneteket ezekből az időkből – olvasható a Hagyományok Háza MTI-hez eljuttatott ismertetőjében.

A produkció a forradalmat állítja a középpontba: visszaidézi azokat az állapotokat, amelyek a terror elleni szabadságharchoz vezettek, és megjeleníti a forradalom utáni időket, eljutva egészen a máig.

A Mucsi János által rendezett és koreografált egész estés előadás az idősebbek számára nosztalgikus, a fiatalabbaknak egy rendhagyó történelem óra élményét nyújthatja. A produkcióban szerkesztő koreográfusként működik közre Juhász Zsolt, valamint Mihályi Gábor.

A darabban a magyar nyelvterület néptánc-hagyományai, a kornak megfelelő táncműfajok – tangó, rock and roll –, és a kortárs színpadi tánc is megjelenik. A jelenetek egy részében a szólisztikus megfogalmazás, máskor a csaknem kétszáz táncos elsöprő energiája ad drámai hangsúlyt az előadásnak.

A darab zenei szerkesztője Pál István Szalonna. Az előadásban a korszakokat jellemző dallamvilág, és a nép akkori lelkületét, érzéseit leíró szövegek csendülnek fel. A produkciót a színpadi képeket aláfestő, felerősítő és kiegészítő háttérvetítés teszi teljessé.

Az előadásban közreműködik a Duna Művészegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Táncművészeti Főiskola, az Alba Regia Táncegyüttes (Székesfehérvár), a Bartina Néptánc Egyesület (Szekszárd), a Bihari János Táncegyüttes (Budapest), a Bem Táncegyüttes, a Csepel Táncegyüttes (Budapest), a Forrás Néptáncegyüttes (Százhalombatta), a Tököli Délszláv Hagyományőrző Táncegyüttes, valamint a Katasztrófavédelem Központi Zenekara.

(MTI)