Dudits Antal festőművész magántulajdonban lévő két alkotása mellett első alkalommal lesz látható szombaton, a Múzeumok Éjszakáján a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Bécsi kapu téri épületében az az 1832-ben Julius Ludwig Grimm által készített, két restauráló művész által felújított földgömb, amelyből mindössze három maradt fent világszerte.

A levéltár közleménye szerint az idei eseményen – amely a Hősök, felfedezők, újítók címet viseli – olyan személyiséget és hozzájuk kapcsolódó dokumentumot mutatnak be, akik tudományos, művészeti vagy felfedező tevékenységüknek köszönhetően alkottak maradandót az utókor számára. 

Mindennek szellemében a csaknem 200 éves, felfújható és hordozható glóbusz mellett az érdeklődők raktárbejárásokon tekinthetik meg Kempelen Farkas textilmanufaktúrájának tervét, valamint megismerkedhetnek a Szent-Györgyi Albert, Aba-Novák Vilmos, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Bíró László József, Germanus Gyula és Tihanyi Kálmán életével, munkásságával kapcsolatos eredeti dokumentumokból összeállított válogatással is.

Kizárólag a Múzeumok éjszakáján lesz látható az épületben Dudits Andor festőművész Lovas párbaj címet viselő legelső és a Mátyás király Bécs előtt című kései alkotása is. A levéltár a magántulajdonban lévő két festmény bemutatásával nyitja meg a 150 évvel ezelőtt született művész munkássága előtt tisztelgő emlékévet. Dudits további, a levéltári épületet díszítő történelmi falképeit vezetett sétán ismerhetik meg az érdeklődők.

Az Országos Levéltárban a Benyovszky-emlékévhez kapcsolódóan a Magyar utazók a 17-19. században című, számos különleges térképet felvonultató kiállítás is várja azokat, akik érdeklődnek a híres utazók, kalandorok és emlékírók tevékenysége iránt. A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank anyagában található Diesel-féle robbanással működő motor és az Espressó kávékészítő gép újítási tervét, valamint a Weiss Manfréd gyár által katonai célokra szánt szabadalmakat mutatja be a levéltár gazdasági iratanyagából kiállított válogatás, amely a századfordulótól az 1970-es évekig öleli fel az újítások tárgykörét.

Szintén látogatható lesz a levéltár Nyomot hagytak című időszakos tárlata, amely neves történelmi személyek kézírásait és aláírásukkal ellátott, eredeti, történelmi jelentőségű dokumentumok megismerésére nyújt egyedülálló lehetőséget – olvasható az intézmény közleményében.

(MTI)