Turisztikai szakmai találkozót tartottak a Parlamentben. A találkozón Szigeti Gábor, a Közönségszolgálati Iroda vezetője köszöntőjét követően Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság vezetője elmondta, hogy az igazgatóság a törvényhozás munkáját segíti kulturális, pedagógiai és tudományos területen, kiemelt prioritásuk pedig az Országgyűlés munkáját és a Nemzet Főterét minden állampolgár számára ismertebbé és személyesebbé tenni.

Dr. Kedves Gyula, az Országgyűlési Múzeum szakmai vezetője elmondta: az állandó történeti kiállítás a legfontosabb, azonban kiemelt szerep jut az egyes foglalkozásoknak, rendezvényeknek is. Juhász Zoltán, az Országgyűlési Múzeum irodavezetője a pedagógiai programról beszélt: az egyik általános iskolásoknak, a másik középiskolásoknak, a harmadik pedig a felsőoktatásban tanulóknak szól.

Szigeti Gábor elmondta: az Országház 2013-ban 394 ezer látogatót fogadott, 2014-ben a látogatók száma 21%-kal, 2015-ben pedig 10%-kal növekedett. Az idei első öt havi adatok alapján idén is tartani tudják a 10%-os növekedést.

A megvalósult fejlesztések között sorolták fel a 12 nyelven elérhető múzeumi audioguide bevezetését, de a nyár folyamán már nyolc nyelven országházi audioguide is lesz. Az élő idegenvezetések is megmaradnak, természetesen. Egy mobilapplikáció is letölthető immár az Országgyűléshez és a látogatóközponthoz. Az új szolgáltatások közé tartozik a Tér-Séta, melynek segítségével a Kossuth tér arculatát meghatározó épületek és műalkotások történetével ismerkedhetnek meg a programon résztvevők, valamint a Tér-Zene, melynek keretében különböző zenekarok adnak műsort a Kossuth téri Tisza-szobor mellett. 

Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség Belföldi Igazgatóságának vezetője végül arról számolt be: a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek férőhelyeinek 13,9%-a található a fővárosban, az összes hazai vendégéjszakaszámnak viszont a 60%-a történik Budapesten. 2015-ben 3,2 millió külföldi turista látogatott a fővárosunkba, átlagosan 2,4 napot töltve itt. Idén is növekszik mind a turisták, mind a vendégéjszakák száma Budapesten, az átlagos tartózkodási időben mutatható ki némi csökkenés. Budapest top 10 küldőországa az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Oroszország, Izrael, Svédország és Lengyelország.

(Forrás: Turizmus Online)