A Liget Budapest közölte: megkezdődik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum régi, rossz állapotú épületének bontása az előzetes ütemterveknek megfelelően.

Két héttel ezelőtt elszállították a 424-es gőzmozdonyt, a következő lépésben megkezdődik az épület bontása, illetve a még szállításra váró műtárgyak raktárba költöztetése. Mivel itt hatalmas, többtonnás műtárgyakról van szó, a biztonságos és szakszerű kiemelés érdekében esetenként az épület szerkezetét, födémrendszerét is meg kell bontani. A munkálatokhoz minden szükséges engedély rendelkezésre áll – közölték az illetéksesek.

A Liget Budapest közleménye szerint az épület megbontása közben a munkaterület fokozottan élet- és balesetveszélyes, ezért is döntött úgy a Városliget Zrt., hogy a helyszínt biztonsági okokból hétfőtől elkeríti. Felhívták a figyelmet: a múzeumi épület bontása során egyetlen fát sem szükséges kivágni. A később kezdődő építkezés során az érintett fákat számos európai beruházásnál jól bevált technológiával a Városligeten belül átültetik – ígérik.

Mint ismeretes, a Közlekedési Múzeum is újjászületik a Liget Budapest Projektnek köszönhetően. Az eddiginél kétszer nagyobb kiállítótér jön létre, amely lehetőséget ad egy XXI. századi követelményeknek megfelelő, interaktív, digitális technológiákkal a közlekedés múltját és jövőjét bemutató új Közlekedési Múzeum létrehozására.

A Liget Budapest közleménye szerint jelentősen bővülő gyűjtemény és megújult épület várja majd a látogatókat a beruházás nyomán. A régi épület az illetékesek szerint mára minden részletében elavult, sem kiállítótere, sem épülettechnológiája nem tette alkalmassá, hogy otthont adjon egy XXI. századi közlekedéstörténeti kiállításnak. A múzeum épületét az intézmény alapításakor, a 1899-ben megvalósult pompájában állítják helyre, így megidézve a II. világháború bombázásainak rombolása előtt a Városligetben állt építményt. Az épületen belül ugyanakkor kortárs, XXI. századi belsőépítészeti megoldásokkal új kiállítás, kilátó és közösségi tér jön létre. A Közlekedési Múzeum új épülete a Városligetben az eddiginél kisebb helyet foglal el, az épület bővítése a föld alatt történik, az eddigi 20 méter széles aszfaltozott parkoló helyén pedig zöldfelületet létesítenek.

Az új Közlekedési Múzeum látványtervei a megujulaliget.hu oldalon láthatók.

(Forrás: Liget Budapest Facebook)