A Városliget Zrt. közölte: a városligeti táj- és kertépítészeti tervpályázat eredményhirdetését követően még közel egy év áll rendelkezésre, hogy a parkrehabilitáció részletes kiviteli terve elkészüljön. Ez ügyben a Városliget Zrt. már elkezdte az érintett szakmai és civil szervezetekkel való egyeztetést és kezdeményezi egy Zöld Liget Fórum összehívását is, ahol a Városliget megújításában érdekelt és szerepet vállaló szervezetek kapnak majd helyet, hogy részt vegyenek a parkrehabilitáció és parkhasználat végleges terveinek kialakításában. A cél a Zrt. szerint az, hogy a Liget valamennyi látogatója számára – pihenők, sportolók, intézménylátogatók – többet és jobbat nyújtson a 2019-re megújuló Városliget.

A zöldterület fejlesztés a park megújításnak alapja, ezért vállalta a Liget Budapest Projekt, hogy a mostani 60 százalékról legalább 65 százalékra növeli majd a park teljes értékű zöldfelületét, amely a park feleslegesen lebetonozott felületeinek feltörésével megvalósítható. 

A Városliget Zrt. azt is közölte: a parkrehabilitációs pályázaton nyertes pályázat alapján több tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel, több mint ezer új ültetésű fával, 2 kilométeres futókörrel, nagyobb játszóterekkel, kiterjesztett csónakázó-tóval és többek között egy rózsakerttel is gazdagodik majd a Városliget. A Garten Studio Kft. tájépítész iroda nyertes pályaműve szerint a 2019-re teljes egészében megújuló Ligetben a mostaninál sokkal kevesebb betonfelület és jóval több pihenő funkció lesz majd. A győztes tájépítészeti terv megvalósítására, a Városliget parki funkcióinak megújítására, a növényállomány bővítésére és rehabilitációjára 15 milliárd forintot költ a Városliget Zrt. az évtized végéig. Magyarországon közpark kialakítására vagy megújítására soha még ekkora összeget nem fordítottak.

A Liget Budapest Projekt célja, hogy a nyertes tájépítészeti pályázat megvalósításával biztosítsa a park hosszú távú fenntarthatóságát is. Ennek köszönhetően a Városligetben található mintegy 600 beteg fa ápolása mellett közel 1000 új példányt is ültetnek. A park megújuló növényállományának folyamatos és tervszerű ápolása elsődleges prioritás.

Az Ipsos tavaszi reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye szerint a megkérdezett fővárosiak többsége támogatja a Liget Budapest Projekt célkitűzéseit, s ezen belül az új kulturális intézmények megvalósítását is, ha ezzel együtt a Liget zöldfelülete is gyarapodik és felújításra kerül – közölte a Városliget Zrt.

A városligeti táj- és kertépítészeti pályázatot megelőzően az elmúlt években számos szervezet, intézmény (pl. környékbeli iskolák, nyugdíjas otthonok), egyesület (pl. biciklisek, kutyások, zöldszervezetek, nagycsaládosok) és környékbeli lakos mondta el ötletét, javaslatát a Liget megújításáról. A pályázati kiírásban és ennek megfelelően a nyertes pályázatban így számos olyan elem található, amely ezeknek a civil egyezetéseknek köszönhetően fogalmazódott meg a Városliget fejlesztése kapcsán, s a parkrehabilitáció valamint a parkhasználat végleges terveinek kialakításában is mérvadóak lesznek a Zöld Liget Fórum által megfogalmazott javaslatok.

(Közlemény.)