A Hungarikumok gyűjteményét bemutató kiállítás, interaktív játékok, valamint kisfilmek és magyar gasztronómiai bemutató is várja fesztiválozókat a csütörtökön megnyílt Hungarikum faluban a Sziget fesztiválon.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Hungarikum falu csütörtöki megnyitóján hangsúlyozta: a fesztiválturizmusnak is köszönhető, hogy az elmúlt években a turisták körében megnőtt az érdeklődés Magyarország iránt. A több százezreket vonzó Sziget fesztivál remek lehetőség nyújt arra, hogy bemutassuk nemzeti értékeinket és megszólítsuk a fiatalokat, hogy lássák, mivel járult hozzá hazánk a világ értékeihez – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az idei évben a játék témája köré szervezett programokkal várják az érdeklődőket. Mint mondta, a magyar hagyományos gasztronómiai kínálat mellett magyar zenével és tánccal is megismerkedhetnek a látogatók.

Lipcsey György, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az érdeklődők a kvízjátékok mellett filmvetítésen vehetnek részt, valamint megismerkedhetnek a Puskás-örökséggel is. Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy mára már hatvan tagúra nőtt a magyar nemzeti értékeket felvonultató Hungarikumok gyűjteménye, amelyből kiállítás is látható a faluban. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy egy termék hungarikum lehessen számos olyan speciális kritériumnak kell megfelelnie, amellyel nemcsak egy ország jellegzetességét mutatja be, hanem egyediségével kitűnik a többi hasonló termék közül.

Lipcsey emlékeztetett arra, hogy az AMC eddig 25 nemzetközi kiállításon és több mint 30 hazai rendezvényen való részvétellel népszerűsítette a hungarikumokat. A Hungarikum falu vetítéséin a Karcagi birkapörkölttel, a busójárás hagyományával, valamint a táncház módszerrel ismerkedhetnek meg a fesztiválozók.

(MTI)