Nemzetközi dokufesztivál lesz Budapesten

2016. augusztus 31. 8:44

A Premier Kultcafé, az Ódry Színpad, a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Kazimír Étterem ad otthont a vetítéseknek.

Díjnyertes dokumentumfilmekkel várja nézőit a 3. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) a főváros négy helyszínén szeptember 24. és október 2. között. (Az esemény honlapja itt található.)

A Premier Kultcafé, az Ódry Színpad, a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Kazimír Étterem ad otthont idén a vetítéseknek, amelyeken 22 ország 80 filmje mutatkozik be a magyar közönségnek.

A filmes seregszemlén magyar, belga, lengyel, holland, cseh, brit, francia, olasz, orosz, svájci, svéd, finn, dán, norvég, német, litván, bosnyák, valamint izraeli, dél-koreai, egyiptomi, amerikai és argentin dokumentumfilmek versengenek négy szekcióban. A Mert ő is normális elnevezésű kategóriában 10, a Mert enyém is a titok és a Mert miénk is a hatalom címet viselő szekcióban 9-9, a Mert rövidek is vannak kategóriába pedig 8 film került be.  A versenyen kívüli szekcióban több mint két tucat, aktuál- és világpolitikai helyzettel foglalkozó film kapott helyet.

A menekültkérdésről szóló blokkban mutatják be a Berlinale Arany Medve díjas filmjét, a Fuocoammare című munkát, amely egy 12 éves kisfiú szemszögéből mutatja meg a Lampedusa szigetére érkező menekültáradat emberi drámáit és tragédiáit. Matrix AB címmel Andrej Babisnak, a csehek korrupciógyanús pénzügyminiszterének története kerül a nézők elé, az ördögűzés poklát és a lengyel katolikus egyház papjait pedig a Harcban a Sátánnal című dokumentumfilm mutatja be három, komoly gondokkal küszködő fiatal lány történetén keresztül. Mindezek mellett az észak-koreai propagandagépezetet leleplező dokumentumfilm is látható lesz Under the Sun címmel, amely egy kislány úttörővé válásának pillanatait dolgozza fel egy látszólag idillinek tűnő világban.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó