Impozáns méretű, egy kilogramm súlyú színezüst emlékérmét adományozott az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a Magyar Éremkibocsátó Kft. a Magyar Nemzeti Múzeumnak (MNM) kedden. Az ikonikus lyukas nemzeti zászlót és forradalmi jeleneteket ábrázoló díszérmét a fővárosi múzeum Rejt/Jel/Képek'56 - A forradalom titkos művészete című kiállításán helyezték el. 

Varga Benedek, a múzeum főigazgatója az eseményen különleges ajándéknak nevezte az érmét, amely a folyamatosan bővülő időszaki tárlat zárása után az intézmény egyébként is jelentős éremtárát fogja tovább gazdagítani. A 24 karátos szelektív aranybevonattal díszített 100 milliméter átmérőjű emlékéremből 99 példány készült, amelyek mindegyike egyedi sorszámozást kapott. A múzeumnak adományozott darabot a hat évtizeddel ezelőtti szabadságharcra utaló 56-os sorszám teszi különlegessé. A díszérme motívumvilágát Fritz Mihály nemzetközi hírű éremművész álmodta meg.

A Magyar Éremkibocsátó Kft. cégtörténetében nem ez az első egy kilogramm súlyú színezüst érme. Tavaly a Szent Koronát ábrázoló díszérmét készítettek hasonló méretben, ennek a numizmatika szerelmesei körében különleges jelentőséggel bíró egyes sorszámú példányát a Nemzeti Múzeum Palást-termében, a koronázási ékszerek egykori őrzőhelyén helyezték el – idézte fel Zakariás Fruzsina, a cég vezetője. Hozzáfűzte: az 56-os témájú új díszérme pontos motívumvilágáról a múzeum júniusban megnyílt kiállítása megtekintését követően döntöttek.

A múzeum november 13-ig látható Rejt/Jel/Képek'56 - A forradalom titkos művészete című tárlata mintegy 300, a megtorlástól való félelem miatt sok esetben hosszú ideig rejtőzködő képzőművészeti műalkotást vonultat fel. A kiállítás anyaga többek között felöleli a ledöntött Sztálin-szobor legnagyobb fennmaradt darabját, Amberg József megdöbbentő minőségű ceruzarajzait a józsefvárosi harcokról, és az Argentínában alkotó Szalay Lajos 1956-os témájú grafikáit is. A tárlat egyik büszkesége Marc Chagall egyetlen ismert 1956-os tematikájú grafikája, az Anya gyermekkel címet viselő alkotás, amely a nizzai Nemzeti Marc Chagall Múzeumtól érkezett Budapestre.

A kiállítás augusztusban Fiedler Ferenc világszerte elismert magyar festő 1956-os munkáival gyarapodott.

(MTI)