A Magyar Nemzeti Múzeum Rejt/Jel/Képek'56 - A forradalom titkos művészete című kiállítása folyamatosan bővül, legutóbb egy impozáns méretű, egy kilogramm súlyú, színezüst emlékérmével gyarapodott. 

Gál Vilmos, a tárlat kurátora az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában elmondta, hogy a június 23-án nyílt évfordulós, eddig mintegy 300 alkotásból álló kiállítás folyamatosan, újabb és újabb darabokkal bővül: augusztus elején például Fiedler Ferenc négy festményével, most pedig a különleges, az évfordulóra készítette emlékérmével gazdagodott.

A Fritz Mihály éremművész készítette darabot a Magyar Éremkibocsátó Kft. adományozta a múzeumnak. A 24 karátos szelektív aranybevonattal díszített, 100 milliméter átmérőjű emlékéremből 99 példány készült, amelyek mindegyike egyedi sorszámozást kapott. A múzeumnak adományozott darabot a hat évtizeddel ezelőtti szabadságharcra utaló 56-os sorszám teszi különlegessé.

„Amikor ezt a kiállítást elkezdtük tervezni, akkor egy ősbemutatóra készültünk, hiszen 1956-ra vonatkozó képzőművészeti alkotások még soha nem voltak így egyben kiállítva” – emelete ki a kurátor, aki azt is elmondta, hogy a tárlat a forradalomra reflektáló műveket, főleg grafikákat és festményeket gyűjtötte össze részben a múzeumhoz került alkotásokból, illetve más közgyűjteményekből és magánszemélyektől kölcsönzött darabokból.

A november 13-ig látogatható kiállítás anyaga többek között felöleli a ledöntött Sztálin-szobor legnagyobb fennmaradt darabját, Amberg József ceruzarajzait a józsefvárosi harcokról, és az Argentínában alkotó Szalay Lajos 1956-os témájú grafikáit is. A tárlat egyik büszkesége Marc Chagall egyetlen ismert 1956-os tematikájú grafikája, az Anya gyermekkel címet viselő alkotás, amely a nizzai Nemzeti Marc Chagall Múzeumtól érkezett Budapestre.

(MTI)