Ipari emlékek, főúri paloták és tájházak nyitják meg kapuikat és idén először a  Citadellát és Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) épületét is megtekinthetik a látogatók a Kulturális örökség napjai (Kön)rendezvénysorozaton, amelyet szeptember 17-én és 18-én rendeznek meg országszerte 54 helyszínen – hangzott el kedden sajtótájékoztatón, amelyen kihirdették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére újonnan felkerülő elemeket. 

Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára az Ezerarcú műemlék címmel megrendezendő eseménysorozat keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Franciaországból 1991-ben indult kezdeményezés célja, hogy a közönség előtt megnyissák azokat a tereket, műemlékeket, magántulajdonban lévő épületeket, amelyek komoly műemlékvédelmi értékkel bírnak és a hétköznapokban nem látogathatóak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a program nyitórendezvényét pénteken tartják a Várkert Bazárban, ahol átadják a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett öt új örökségelemnek, valamint az egy új gyakorlatnak járó oklevelet. Felidézte, hogy tavaly Rómer Flóris régészről, művészettörténészről, a magyar régészet atyjáról emlékeztek meg, és mintegy 150 település csatlakozott a programsorozathoz, amelyen csaknem 300 helyszínt mutattak be. 

Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy mára hagyománnyá vált, hogy a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére újonnan felkerülő elemeket a Kön keretein belül hirdetik ki. Mint mondta, 2003-ban született meg a szellemi kulturális örökség védelméről szóló UNESCO-egyezmény, amelyhez Magyarország 2006-ban csatlakozott. 

Az idén hat új elemmel bővül a nemzeti jegyzék, köztük van a magyarországi dudahagyomány, a magyar cirkuszművészet, a Rajkó-módszer, a Mária-tisztelet zarándok és búcsú hagyománya Magyarországon, a Krisztus-katonaság hagyománya Hajdúdorogon, a remélés, alakoskodó farsangi szokás Novajon – ismertette az új örökségeket az igazgató.  

Ghyczy Gabriella, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ rendezvényszervezési referense elmondta, hogy a kétnapos eseménysorozat az idén Forster Gyulára, a Műemlékek Országos Bizottsága egykori elnökére fordít kiemelt figyelmet. Emellett az esemény központi témája lesz az 1956-os forradalom 60. és az I. világháború 100. évfordulója, de a tematikába tartozik az Örökség és közösség témaköre is. Az idén 115 település jelentkezett az eseményre, köztük két szlovákiai és egy ausztriai helyszín, a fővárosban 227 esemény várható – tette hozzá.

Az eseményen főúri paloták, kastélyok, kúriák, várkastélyok, lakóházak, népi épületek, ipari épületek, szakrális terek, temetők, közintézmények, múzeumok, galériák és könyvtárak nyílnak meg a látogatók előtt. A programok között van jelmezes épületvezetés, kézműves foglalkozások gyerekeknek, kiállítások, koncertek és önkéntesek által vezetett tematikus séták is.  

Gondos Judit, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára elmondta, hogy első alkalommal látogathatják meg az érdeklődők a minisztérium József Nádor téri épületét, ahol csoportos tematikus séta során tekinthetik meg a miniszteri folyosót, irodát és a tárgyalót, a trezorokat, a pénztártermet, az egykori banképület közgyűlési termét és a padlást. 

Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az idei eseményen először tekinthetik meg szervezett formában a látogatók a Várkert vagyonkezelésébe tartozó Citadella belső részét Szabadság árnyékában címmel. Az első ingyenes sétát szeptember 18-án tartják – tette hozzá. 

Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy idén először a hatvani Grassalkovich-kastély is csatlakozott az eseményhez. Vasárnap tematikus sétákon az épület történetével, lakóinak múltjával ismerkedhetnek meg a látogatók. A gödöllői kastélyban a Húsz év kincsei című időszaki kiállítást és a királydombi pavilon megtekintése szerepel a programban, de megnyitják a Horthy Miklós számára épített kormányzói bunkert is. Emellett padlástúrát tartanak az épületben ingyenes szakmai vezetéssel. Vasárnap Vadásznapot rendeznek, amelyen előadások, szakmai bemutatók, zenei programok lesznek, valamint az idén először operakoncertet is vetítenek a Milánói Scalából. 

Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: az Ars Sacra Fesztivál az idén is csatlakozik a kulturális örökség napjaihoz, amelynek keretében több szakrális épület nyitja meg kapuit, köztük a Hajdúdorogi Görögkatolikus Székesegyház is.  

A részletes programról az érdeklődők a www.oroksegvedelem.hu oldalon tájékozódhatnak.

(MTI)