Budapest, 1956 – Így emlékezünk

2016. szeptember 23. 16:23

Hatvan éves évfordulóra készülődik az ország: októberben már hat évtizede lesz annak, hogy a magyarok a szabadságukért harcba szálltak a kor világhatalmával. A félmúlt lassan történelemmé lesz egészen, mind kevesebb a még élő egykori szemtanú, és mind jobban távolodik tőlünk az a világ, amiben ők éltek. A forradalom méltó ünnepléseként a következő hónapban a pestbuda.hu oldalán feltérképezzük, hogyan emlékezik 1956-ra a főváros.

A rendszerváltás óta számos emlékmű, szobor, dombormű vagy tábla került ki a közterekre, számuk közel százra tehető. Van, ahol szinte egymást érik az efféle alkotások, mint például a Kossuth téren vagy a Corvin-közben, de vannak eldugottabb, csendesebb emlékezőhelyek is.

Vannak ismert személyiségek, mint Nagy Imre vagy Mansfeld Péter, akiket több szobor is megörökít, és vannak kevésbé előtérben lévők.

Megmutatjuk ezeket is, felvillantva az egykori események egy-egy momentumát, megidézve a hősöket, a szimbólummá vált „pesti srácokat”. Megpróbáljuk értelmezni is az egyes alkotásokat, ahol ez szükséges – hisz 1956 emlékezetének már szinte saját nyelve alakult ki az elmúlt közel 30 évben.


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó