Módosulnak a tervezett olimpia helyszínei

2016. szeptember 30. 9:59

Módosította a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslatot a Fővárosi Közgyűlés.

A nemzetközi sportszövetségekkel való egyeztetések nyomán módosította a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslatot a Fővárosi Közgyűlés. Az új változat szerint az olimpiai nyitó- és záróünnepséget a Puskás Ferenc Stadionban tartanák, a sajtó- és közvetítőközpont pedig a Hungexpo területén lenne.

A javasolt változtatások a pályázat erősítését szolgálják, áll a Tarlós István és városfejlesztési helyettese, Szeneczey Balázs által jegyzett előterjesztésben: a versenyhelyszínek esetében a módosított terv biztosítja, hogy az összes javaslat megfelel a legoptimálisabb utóhasznosítási, valamint fenntarthatósági igényeknek. Ha nincs megfelelő utóhasznosítási lehetőség, akkor az új létesítmény ideiglenes megoldással való megépítése javasolt. A megvalósíthatóság érdekében csökkentenék a megvásárolandó, valamint a gazdasági társaságok és magántulajdonosok által érintett ingatlanok számát. Kiemelték, a javasolt módosítások hozzájárulnak az olimpia gazdaságosabb megrendezéséhez.

A kedvezőbb utóhasznosítási lehetőségek alapján a sajtóközpont új tervezett helyszíne a Hungexpo területe, itt a csarnokok az olimpia után rendezvény- és konferenciapavilonokként hasznosíthatók – olvasható az előterjesztésben. Az eredeti koncepció szerint négy médiafalu lett volna a városban, de a szálláslehetőségek további vizsgálata alapján három médiafalut elegendőnek tartanak a médiaszálláshelyek kiszolgálására. A Gubacsi úti médiafalu helyszínének megszüntetése a sajtó- és közvetítőközpontnak a Hungexpo területére áthelyezése miatt volt szükséges. A józsefvárosi pályaudvarra tervezett médiafalut pedig az előterjesztők szerint bővíteni indokolt.

Az elfogadott előterjesztés szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a sportszövetségekkel történő további egyeztetés nyomán a pályázat harmadik szakaszában is módosulhat a helyszínkiválasztási javaslat, amelynek alapján a végleges dokumentumot előreláthatóan 2017 januárjában mutatják be a Fővárosi Közgyűlésnek.

A javasolt változtatások között szerepel például, hogy a Testvérhegy helyett a Hármashatár-hegy területén lennének a mountain bike versenyek, a box a Hungexpo helyett az Óbudai-sziget területén kapna helyet, az evezősversenyek Szeged helyett az Olimpiai park területén lennének.

(MTI)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ebben a cikkben és a látványterves cikkben leírtak is erősítik egy másik cikkhez írt hozzászólásom igazságát. Mégpedig:
Azért került az érdeklődés homlokterébe a budapesti Olimpia mert az Agenda 2020 kapcsán lehetőséget akarnak adni kisebb költségvetésű rendezvénynek a jövőben. Mint budapesti sportrajongó örömmel veszem a jelentkezést, de egyben kételkedem ennek gazdasági ésszerűségén. Egyértelmű, hogy emberöltőkre nyúló hatása van mind a gazdaságunkra, mind idegenforgalmunkra. A spórolást mindjárt a helyszín megválasztásával kezdtem volna. Értem én, hogy a Csepel sziget csúcsán levő terület fejlesztése többeknek jó, leginkább azoknak akik ott jó előre területet vásároltak befektetésként. Mi lett volna ha az ésszerűség lett volna a szempont? Van lepusztult terület máshol is amit lehetne fejleszteni.
Az a terület állami kézben van, tehát nem kell megvenni!
A közlekedése budapesti mértékkel kiváló, és jelenleg is van rajta sportlétesítmény ami az edzéslehetőséget szolgálhatná, nem kell azt is még építeni erre az alkalomra. Megközelíthetősége nagyon jó, jelenleg is 2 autópályával van közvetlen kapcsolata, vonattal és föld alatt percek alatt megközelíthető a belvárosból. A Hungária körút határolja, az MO egy ugrás az M3 kivezetőn. Hol ez hely? Hát a Rákosrendező pályaudvar területe!!! Ha meggondolják minden igaz amit erről leírtam. Nem is beszélve a Puskás stadion és más edzéslehetőséget adó sportpályák közelségéről. Kihalt, vágányokkal teli terület, igazi rozsdatemető. Közel a Városliget. Nagy vakság (vagy ellenérdekeltség) kellett ahhoz, hogy ne ezt a területet válasszák. Gratulálok....


Folytatásként: nem kell hidat, hidakat építeni, a főváros bármely pontjáról 1 (egy) átszállással már ma is megközelíthető, olimpiai sáv lehetősége ma is megvan. Közművesítve van. Sétálva elérhető Budapest más nevezetessége, tehát az utóhasznosítás sem gond. Túl eccerű lett volna.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó