Az év végéig a Raw Development Kft. végzi a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa (PADA) tulajdonában lévő I. kerületi, Ybl tervezte Lónyay villa épületének projektmenedzseri feladatait, a műszaki ellenőri teendőket pedig a DVM Design Kft. látja el az alapítvány közbeszerzési eljárásának eredményeként – tájékoztatta a jegybank alapítványa az MTI-t hétfőn.

Közölték, a villa kivitelezési munkáival kapcsolatos első közbeszerzési eljárások is lezárultak, a közbeszerzési hirdetményt, illetve a jövő évre vonatkozó projektmenedzseri és műszaki ellenőri feladatokra vonatkozó nyílt közbeszerzési hirdetményt hamarosan közzéteszik. Az épületben a tulajdonos alapítvány konferencia és rendezvényközpontot alakít ki.

Az eredeti épület Ybl Miklós tervei alapján, gróf Lónyay Menyhért, a kiegyezés utáni első magyar kormány pénzügyminiszterének megbízásából készült. A Vár oldalában 1870-1872 között épült háromemeletes épület a második világháborúban bombatámadást kapott, és teljesen megsemmisült. A Vár rekonstrukciója során a villát nem állították helyre, a telek üresen maradt. A 2000 és 2007 közötti építkezés során a homlokzat elnyerte végleges állapotát. Az alapítvány a funkcionális terek átalakításával folytatja a korábbi tervek szerinti kivitelezést – derül ki a közleményből.

A villát 2014 decemberében 4,6 milliárd forintért vette meg a PADA, az építkezés akkor már évek óta állt.

(MTI)