Az egyenes kieséses viadalon nyolc sakkozó mérkőzik a 15 ezer dolláros fődíjért. A magyar férfi játékosok – Almási Zoltán, Gledura Benjámin, Berkes Ferenc, Antal Gergely és Papp Gábor – mellett címvédőként ül asztalhoz az olimpiai bajnok Borisz Gelfand, indul a korábbi világbajnok Rusztam Kaszimdzsanov, a női résztvevő pedig az Európa-bajnok Hoang Thanh Trang lesz.

A fesztivál ötletgazdája és főszervezője, minden idők legjobb női sakkozója, a világranglistát 26 éven át vezető Polgár Judit szerint az Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál 2007-es indulásakor az volt a cél, hogy minél többen megismerhessék a sakk mint játék és sportág adta élményeket, és legyen egy nap, amikor a világon minden sakkot szerető ember osztozik a közös játék élményén. Az idei eseményhez – melynek jelmondata: A sakk összeköt minket – közel 90 országból csatlakoztak.

Az egész napos sakkfesztivál 10 órakor kezdődő színes programjában minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének megfelelőt. Lesz dedikálás Polgár Judittal és Zsófiával, szimultán és generációs versenyek, rövid sakkoktatás Polgár Zsófiával, Rubik-kocka bemutató, tehetségfelmérés, továbbá beszélgetés Vaskuti István olimpiai bajnok kenussal és Kozák Danuta ötszörös olimpiai aranyérmes kajakozóval.

(MTI)