Konferenciával ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a Századok történelemtudományi folyóirat október 14-én, pénteken a fővárosi Országos Levéltárban.

„A Századok a magyar történettudomány központi műhelye, egyben a világ egyik legrégebbi történelmi folyóirata. 1867-es alapítása óta folyamatosan működik, kevés olyan magyar intézmény van, amely ilyen hosszan fennállna” – hangsúlyozta az MTI-nek Frank Tibor történész, a Századok főszerkesztője, aki szerint a Századok küldetése „a nemzet történelmének feldolgozása a nemzet számára”. Hozzátette: a Magyar Történelmi Társulat közlönyeként megjelenő lap alapításakor annak a nemzeti igénynek tett eleget, hogy legyen egy, a történelmi gondolkodást segítő és orientáló központi folyóirat.

A Századok pénteki, a 150. évfolyamot ünneplő emlékülésén a szakma rangos képviselői adnak elő egyebek mellett a folyóirat múltjának egyes fejezeteiről és kiemelkedő személyiségeiről, köztük Glatz Ferenc, Rácz György, Orosz Istvan, Pritz Pál, Hermann Róbert, Hunyady György és Mann Miklós is. 

A Századok évente hat alkalommal jelenik meg, minden egyes száma könyvnyi terjedelemmel bír. A rövidebb cikkek mellett hosszabb, már-már monografikus igényű tanulmányokat és szaktudományos vitákat is közöl a korai magyar történelemtől kezdve egészen a közelmúlt történelméig - emelte ki Frank Tibor, megjegyezve, hogy nem tesznek különbséget a politika-, gazdaság-, társadalom-, tudomány- és kultúrtörténeti témák között.

„Alaposan dokumentált cikkeket közlünk, lehetőleg friss levéltári kutatások alapján született új téziseket, kérdésfeltevéseket és válaszokat felmutatva. Igyekszünk mindig újat mondani a magyar történelemről” – fogalmazott a lap főszerkesztője, aki elmondta azt is: a Századok jövőre megemlékezik az osztrák-magyar kiegyezés 150. évfordulójáról és a Magyar Történelmi Társulat kezdeteiről is.

A folyóirat jelenleg pályázatokból, támogatásokból biztosítja folytonosságát, idén négy szervezet és intézmény – a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a Miniszterelnökség, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Szerencsejáték Zrt. – is hozzájárult működéséhez – árulta el Frank Tibor. A főszerkesztő beszélt arról is: 40 évnyi munka után most búcsúztatják a Századok eddigi felelős szerkesztőjét, Pál Lajost.

(MTI)