Moszkva sétány lesz az angyalföldi Duna-parton

2016. november 2. 10:17

A pesti Duna-parti sétányt az Árpád híd és Dagály között Moszkva sétánynak nevezik el.

A magyar és az orosz főváros közötti, 2019-ig szóló együttműködésről írt alá megállapodást hétfőn Moszkvában Tarlós István, Budapest és Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere. Tarlós Moszkva sétányt vitt magával ajándékba.

Tarlós István az MTI-nek elmondta, hogy a megállapodás kiterjed a városüzemeltetés szinte valamennyi területére. Az együttműködés és a konzultáció érinti majd építészetet, városfejlesztést – egyebek között a budapesti szovjet panelekből épített lakótelepek felújítását –, a közlekedés, a víz- és csatornahálózat fejlesztését, a szennyvíztisztítást, a hulladékgazdálkodást, a szociális kérdéseket, a kis- és középvállalkozások együttműködésének elősegítését, valamint a kulturális szférát és az idegenforgalmat is.

„A Budapest és Moszkva, illetve a Budapest és Szentpétervár közötti kapcsolatok már évek óta nagyon pozitívan alakulnak. A kölcsönös tisztelet alapján alakítjuk ezeket. Munkatársaink hónapokon keresztül dolgoztak és készítették elő ezt az együttműködési megállapodást Moszkvával” – nyilatkozott a főpolgármester. Mint mondta, azért 2019 végéig szól a megállapodás, mert mindkét fővárosban abban az évben jár le az az önkormányzati ciklus.

„Megvan a lehetőség arra is, hogy ha akarja, akinek majd ez a dolga lesz, akkor folytassa a városkapcsolat-fejlesztést, és hogyha más a szándéka, akkor ne kelljen bajlódnia vele” – mondta Tarlós. Kitért rá, hogy a két korábbi főpolgármester, Demszky Gábor és Jurij Luzskov 2000-ben kötött már együttműködési szerződést a két főváros között, de az gyakorlatilag nem működött, mert meg sem kezdték annak megvalósítását.

Minden városkapcsolatnak akkor van értelme, hogy ha a városok konkrétan profitálhatnak belőle – nyilatkozott a főpolgármester. Konkrétan az kell, hogy együttműködjenek társintézményeikkel a Fővárosi Levéltár, a Budapesti Történeti Múzeum, Fesztiválközpont, ahová most már külön egységként működő turisztikai cég és más intézmények is tartoznak – fogalmazott. Ha ezek egymással együttműködnek, ők is külön megállapodásokat kötnek egymással, és ezek alapján zenekarokat, tárlatokat, kiállításokat cserélnek, fesztiválokon egymás városában fellépnek, bemutatkoznak, annak van értelme. „Annak meg semmi értelme nincsen, hogy a főpolgármesterek évente találkozzanak és ne történjen semmi” – tette hozzá.

Elmondta, 2014-ben állapodott meg a moszkvai főpolgármesterrel, hogy élettel kellene megtölteni a formális megállapodást. Kijelentette, hogy meghívta Szergej Szobjanyint a jövő évi budapesti vizes világbajnokságra. Megemlítette, hogy tavaly Georgij Poltavcsenko szentpétervári főpolgármesterrel egyezett meg a két város közötti hasonló, főként a kulturális együttműködésre összpontosító, de a moszkvainál szűkebb körű együttműködési megállapodást kötött.

Tarlós tájékoztatta Szobjanyint arról, hogy az 1951-től évtizedeken keresztül Moszkva térnek nevezett Széll Kálmán tér visszakapta eredeti történelmi nevét. Emellett ugyanakkor elmondta hivatali partnerének, hogy a Fővárosi Közgyűlés egy hónappal ezelőtt a pesti Duna-parti sétányt az Árpád híd és Dagály között Moszkva sétánynak nevezte el.

„Ennek nem csak azért van jelentősége, mert szép, központi, méltó helyen van, de senkinek nem kell a lakcímét átíratni. És ez Budapest orosz partnereinek is tetszik, mert a jövő évi vizes világbajnokság idején az egész világ látni fogja, hogy ez most Moszkva sétány” – mondta Tarlós István.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó