Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság megbízásából, a XX. Század Intézet szakmai szervezésében megvalósuló tárlat főkurátora Schmidt Mária, kurátorai Gerő András és Tallai Gábor történészek.

A Várkert Bazár háromrészesre tervezett első világháborús kiállítás-sorozatának kezdő egysége 2014-ben nyílt meg. Az Új világ született - Európai testvérháború 1914-1918 című tárlat általános képet ad az első világháborúról, a most ehhez csatlakozó kiállítás pedig tizennégy olyan embert állít a középpontba, akik a háborúban részt vevő országokat uralták: királyokat, császárokat, elnököket, miniszterelnököket – mondta el az MTI-nek Gerő András.

A különleges grafikai elemekkel színesített tárlat főszereplői I. Ferenc József, Ausztria császára és Magyarország királya; Ferenc Ferdinánd, a Monarchia meggyilkolt trónörököse; II. Vilmos, Németország császára; II. Miklós orosz cár; V. György, Nagy-Britannia királya; III. Viktor Emánuel, Olaszország királya; V. Mehmed, az Ottomán Birodalom szultánja; I. Péter szerb király; I. Ferdinánd román király, Georges Clemenceau, Franciaország miniszterelnöke, Woodrow Wilson, az Egyesült Államok elnöke és Tisza István, a háborús Magyarország miniszterelnöke lesznek.

A sorban azonban helyet kapott két olyan személyiség is, aki már a háború kirobbanása előtt elhunyt, és nem állt egyetlen ország élén sem: az Osztrák-Magyar Monarchia öngyilkosságot elkövetett trónörököse, Rudolf, valamint Ferenc József felesége, Erzsébet. „Ebben a panorámában Ferenc Józsefnek kiemelt szerepe van, ezért úgy gondoltuk, nem lehet őt magában bemutatni. Ehhez szükséges a magyar szempontból kiemelt jelentőségű Erzsébet és persze Rudolf főherceg is: Rudolf öngyilkossága miatt lett trónörökös Ferenc Ferdinánd, és az ő szarajevói meggyilkolása vezetett formailag a háború kirobbanásához” – emlékeztetett a történész.

Gerő András felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiállításnak otthont adó Várkert Bazárt is Ferenc József uralkodása alatt építették, felesége nevét pedig máig őrzi ott az Erzsébet-lépcső, amelyen keresztül a hajóról leszálló királyné rendszerint a budai Várat megközelítette. Magyarország számára az első világháború csak 1920-ban ért véget a trianoni békeszerződéssel, a harmadik rész fókuszában ezért a háborút lezáró folyamatok és a Párizs-környéki békerendszer lesz, benne a trianoni békével – mondta Gerő András. 

A kiállítás megnyitását követően A régi világ utolsó uralkodója – Ferenc József emlékezete címmel a Várkert Bazár rendezvénytermében november 28-án nemzetközi konferenciát tartanak, amelyet Balog Zoltán miniszter nyit meg. Ezen a napon az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság szervezésében az utolsó magyar uralkodó, IV. Károly mellszobrát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatja fel Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet társaságában.

(MTI)