Tarlós István főpolgármester 2015 októberében a minszki nagykövetség, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium javaslatára hivatalos látogatásra hívta meg Andrej Sorecet, Minszk főpolgármesterét. A kormány 2014-ben kezdte meg a Fehéroroszországgal való diplomáciai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését és elmélyítését, a nyitás keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolta, hogy Budapest bővítse ki együttműködési körét a fehérorosz fővárosra, ösztönözve a két főváros és a két ország közötti gazdasági, turisztikai és kulturális együttműködést – olvasható az elfogadott előterjesztésben.

A két főpolgármester november végén Budapesten írta alá az együttműködésről szóló megállapodást.

Az együttműködés elsődleges területei a városüzemeltetés és közszolgáltatások, továbbá a sportlétesítmények fejlesztése és üzemeltetése. A megállapodás második pillérét a kultúra, turizmus, történelmi és kulturális örökség megőrzése képezi.

Quito idén februárban kezdeményezte a Budapesttel való együttműködés kialakítását. Quito jelezte, hogy számít a budapesti városfejlesztési tapasztalatok átvételére, mind a városi rehabilitáció, mind a városok hatékony működtetését szolgáló rendszerek alkalmazásának mikéntje terén. Quito városvezetése 27, mintegy 2,9 milliárd dollár értékű különféle fejlesztési projektet kíván elindítani.

Az együttműködési megállapodást október 18-án írták alá. A dokumentum értelmében Budapest és Quito szakértői tudás- és tapasztalatcserét folytat a városüzemeltetés és a közműszolgáltatások terén, különös tekintettel a közlekedés, infrastruktúra, szennyvízkezelés, vízellátás és hulladékgazdálkodás fejlesztésére, együttműködnek a városfejlesztés, városi rehabilitáció és környezetvédelem terén, valamint elősegítik a két főváros közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok elmélyülését.

A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyta a Székelyudvarhely és Budapest között korábban megkötött, majd módosított együttműködési megállapodást. Mint a főpolgármester elmondta, a román fél kérésére történtek a módosítások, amelyek főleg alakiak.

A román külügyminisztérium a testvérvárosi megállapodást csak együttműködési megállapodásnak engedi nevezni – említett egy példát a főpolgármester, aki szerint „erkölcsileg nem éppen kis súlyú, de tartalmilag nem jelentős változások vannak a megállapodásban”.

(MTI)